Hlavní navigace

Tip: Zorientujte se v IT žargonu a častých akronymech - 3. díl

10. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme systému diskových polí RAID a standardu USB.

S rozvíjejícími se elektronickými technologiemi na nás ze všech stran útočí čím dál více technologických pojmů, kódových označení, marketingových názvů či akronymů. Některé představují standardní označení používané napříč celým odvětvím, jiné si vymýšlejí sami výrobci, aby se odlišili od konkurence a přidali svým produktům unikátní (marketingovou) hodnotu. Shrňme si a vysvětleme několik významných pojmů, které by neměly chybět v základní znalostní výbavě žádného technologického nadšence.

RAID

Za akronymem RAID stojí termín Redundant Array of Inexpensive Disks, tedy pole nadbytečných levných disků. Jak to funguje a k čemu technologie slouží? Diskové pole má dvě hlavní využití, a sice zvýšení rychlosti čtení/zápisu dat a zvýšení bezpečnosti. Pakliže jste se s touto zkratkou již setkali, jistě jste si všimli také jejího číselného označení (např. RAID 0, RAID 1 apod.), kterými se rozlišuje konkrétní implementace diskového pole.

Například RAID 0 (stripping - prokládání) využívá dvojici pevných disků s tím, že jednotlivé bloky dat ukládá střídavě na jeden nebo druhý disk. Výsledkem je navýšení rychlosti vstupně výstupních operací, nicméně selže-li jeden disk, přijde uživatel o veškerá svá data.

Naproti tomu RAID 1 (mirroring - zrcadlení) ukládád stejná data na oba disky dvakrát. Tím tedy uživatel získá pouze 50 % efektivního prostoru pro data, avšak pakliže jeden disk selže, data jsou stále dostupná na druhém disku. Uspořádání RAID 1 zvyšuje rychlost čtení, avšak snižuje rychlost zápisu, ta je závislá na pomalejším z obou disků.

Hojně používaný je taktéž systém RAID 5, který využívá alespoň tři pevné disky. Podobně jako v případě RAID 0 prokládá jednotlivé bloky dat bezi disky, avšak ke každému bloku navíc počítá tzv. paritu. Tato informace je při selhání jednoho z disků využita pro obnovu ztracených dat.

raid 5Zdroj: Wikipedia.ene

Čtěte také: Zprovozněte si na svém počítači diskové pole RAID

USB 3.0

USB (Universal Seriál Bus) představuje standard sériové sběrnice a konektorů pro přenos dat a elektrické energie, který se dnes celosvětově používá pro připojování rozličných externích zařízení a periferií. USB 3.0 značí současně nejrychlejší verzi standardu, jež oproti svému předchůdci poskytuje až 10krát vyšší propustnost dat. Porty USB 3.0 bývají často označeny modrou barvou.

usb 3.0

CS24

 

V následujícím pokračování si povíme o portu DisplayPort, video kodeku H.265 a televizorech LED TV.

Byl pro vás článek přínosný?