Hlavní navigace

Tipy a triky pro každodenní práci v Excelu - 5.díl

20. 3. 2020

Sdílet

 Autor: (c) Palabra - Fotolia.com
Funkce a vzorce – to je to, co dělá Excel Excelem. Seznamte se s nejběžnějšími způsoby práce s nimi a začněte v Excelu konečně provádět nějaké pořádné výpočty.

Předcházející díl

 

Možná také patříte mezi tu spoustu uživatelů, kterým Excel učaroval poté, co pochopili propracované a komplexní funkce vzorců, které nabízí. Vzhledem k tomu, že k výsledkům výpočtů je možné se dostat více způsoby, můžete se sami rozhodnout, která varianta vám vyhovuje nejvíce. Typickým příkladem je zadávání vzorců a provádění výpočtů v Excelu, které se právě dá provádět několika způsoby.

6. =FORMULATEXT

Tuto funkci můžete použít pro zobrazení „textu“ vzorce v příslušné buňce. Předpokládejme například, že v buňce E2 máme vzorec =SUMA(C2*D2), nicméně vše, co v tuto chvíli vidíte, je výsledek $ 164.25. Někdy je užitečné, ba nezbytné, vidět aktuální funkci, zejména tehdy, pokud upravujete makro nebo sledujete cyklický odkaz. Zadejte pak do vedlejší buňky (např. F2) vzorec =FORMULATEXT(E2) a vzápětí uvidíte text vzorce uvedeného v buňce E2.

7. =PRŮMĚR

Průměry se používají prakticky každý den pro určení střední hodnoty nějakého souboru čísel, třeba když potřebujete určit průměrnou známku žáků ve třídě, průměrnou teplotu v nějaké oblasti nebo třeba průměrnou výšku žáků šesté třídy. Jen pro připomenutí: průměr se vypočítá tak, že sečtete čísla v daném souboru čísel a pak výsledek vydělíte počtem čísel. Pokud tedy počítáte průměr z deseti čísel, pak je sečtete a výsledek vydělíte deseti. V Excelu můžete použít funkci =PRŮMĚR, která průměr vypočítá za vás. Stačí zadat vzorec =PRŮMĚR(E2:E6), který sečte čísla v buňkách E2 až E6 a součet vydělí pěti.

8. =POČET a =POČET2

Tyto jednoduché funkce vrací celkový počet buněk v oblasti obsahujících čísla nebo libovolný obsah. Funkce =POČET počítá pouze čísla a vzorce, zatímco funkce =POČET2 počítá všechno, tj. i buňky obsahující interpunkci, znaky a dokonce i mezery.

Ptáte se, k čemu tyto funkce mohou být dobré? Představte si například situaci, kdy vaši přátelé platí poplatky za členství v několika různých klubech. V listu Excelu si vytvoříte vzorec, který pro každého z nich do sloupce G sečte celkovou částku, kterou je třeba uhradit za členství ve všech klubech – každý z vašich přátel tedy hned ví, kolik za členství dluží za měsíc. Funkci POČET můžete použít ke zjištění počtu členů v každém klubu (aniž byste museli vytvářet speciální sloupec plný jedniček). Například pomocí vzorce =POČET(B12:B2) zjistíte, že v klubu Garden je zapojeno šest vašich přátel.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?