Hlavní navigace

Tipy a triky pro zrychlení Windows 10 i celého PC! - 5.díl

22. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte pomalý počítač s Windows 10 a chtěli byste jej zrychlit? Pak se nechte inspirovat následujícími devíti tipy a uvidíte, že to půjde.

Předcházející díl

 

Váš počítač je pomalý. Ale příšerně pomalý. Zrychlit jej samozřejmě můžete přidáním operační paměti RAM, popřípadě zakoupením rychlého disku SSD – to však stojí peníze. Pojďme na to jinak – vyzkoušejme nejprve, zda by se nedal vyšší výkon vymáčknout ze samotného operačního systému Windows, a to aniž by nás to stálo byť jen jedinou korunu. A zkusme třeba těchto devět tipů, které vám přinášíme na následujících řádcích. Jedná se o tipy, které dokážou zrychlit váš počítač s Windows 10, a to zcela zdarma.

5. Zastavte procesy spotřebovávající příliš mnoho systémových prostředků

Na vašem počítači rovněž může běžet špatně naprogramovaný proces, který spotřebovává příliš mnoho systémových prostředků. Takový proces najdete opět pomocí programu Správce úloh. (Opět klepněte na Hlavní panel pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte příkaz Správce úloh). Pro jistotu ještě připomeňme, že pokud v okně tohoto programu nevidíte žádné záložky, pak klepněte v levém dolním rohu okna Správce úloh na tlačítko Více informací).

Přesuňte se na záložku Procesy a v něm klepněte na záhlaví sloupce s názvem Procesor. Tímto způsobem seřadíte procesy podle úrovně využití procesoru. Položky, které se nachází hned nahoře, představují procesy, které zatěžují procesor nejvíce. (pokud se v horní části na prvních příčkách ocitají procesy se zatížením 0 %, pak máte procesy setříděny ve špatném směru – pak na hlavičku sloupce klepněte ještě jednou).

Správce úloh vám mimo jiné prozradí i to, jaké programy a procesy zatěžují váš systém nejvíce

V žádném případě nepředpokládejte, že jsou procesy nacházející se v horní části vždy těmi procesy, které zbytečně vytěžují váš výpočetní systém. U některých objemných aplikací je standardem, že vyžadují výkon procesoru na poněkud vyšší úrovni. Co si s nimi počít? Jedna možnost spočívá v tom, že jakmile přestanete program používat, pak jej ukončíte. Druhá možnost je používání nějakého jiného a ne tak náročného programu.

Z prostředí Správce úloh můžete libovolný proces i ukončit. Stačí, když proces vyberete, stisknete tlačítko Ukončit úlohu a popřípadě své rozhodnutí potvrdíte. Tomuto poněkud násilnému způsobu ukončování procesů se však spíše vyhýbejte.

Následně klepněte na záhlaví sloupce Paměť a postup opakujte.

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?