Hlavní navigace

Tipy na software pro omezení prokrastinace - 1. díl

3. 10. 2013

Sdílet

 Autor: (c) edusol - Fotolia.com
Váš počítač je nástrojem produktivity – a vstupním portálem pro nekonečná rozptýlení. Ať už sledujete nejnovější video s koťátky či reagujete na nová upozornění na Facebooku, znamená to jediné – nevěnujete se své práci.

Je čas vyhledat pomoc. Podívejme se společně na bezplatné ničitele rozptýlení – samostatné programy, rozšíření Chromu a doplňky Firefoxu – které jsou určeny k tomu, aby vás udržely na místě, s očima upřenýma na svou práci a se zaměřením na důležité věci. Věnujte několik málo minut – jenom několik málo – abyste zjistili, který z těchto programů je pro vás nejlepší, a pak překvapte svého šéfa (nebo sami sebe) tím, jak jste efektivní.

Poznámka: Všechny obrázky jsou k dispozici v galerii pod příslušným dílem našeho seriálu.

Samostatné programy

Dark Room

Dark Room

Ne, opravdu jste se neocitli v Matrixu. Dark Room je textový editor na celou obrazovku, kterému chybí jakýkoliv styl (což je účel). Dokonce i ta nejzákladnější menu jsou standardně skryta (můžete se k nim dostat zmáčknutím tlačítka F11, čímž ukončíte režim na celou obrazovku). Nicméně dokud svou práci nedokončíte, minimalizování editoru z pohledu na celou obrazovku nedoporučujeme.

Na to, že má tento program jediný a jednoduchý účel, nabízí dostatek možností přizpůsobení. Můžete si nastavit barvu a typ písma, barvu pozadí a velikost stránky, a to skrze menu Preferences. Možností je však více, zkuste s nimi experimentovat.

Dark Room dokáže otevírat textové soubory. Soubory typu *.doc Microsoft Wordu sice také zvládne otevřít, ale kódování je nastaveno tak, že nic nepřečtete.

Dark Room je zdarma a nevyžaduje od vás instalaci čehokoliv. Je totiž v portable, čili přenosné verzi.

CreaWriter

CreaWriter

Stejně jako Dark Room, i CreaWriter odstraňuje rozptylující prvky a poskytuje jednoduché, minimalistické rozhraní pro psaní. Rozdíl je jen v atmosféře.

Nastavte si svůj vlastní poklidný obrázek na pozadí, načtěte uklidňující zvuk nebo hudbu, a užívejte si blaženost celoobrazovkového textového editoru. CreaWriter má několik výchozích nastavení, včetně západu slunce na pláži a zvuku praskajícího ohně. Průhlednost programu může být přizpůsobena, abyste zároveň mohli věnovat pozornost něčemu důležitému na pozadí. Je však třeba podotknout, že tím se vytrácí náš smysl, tedy omezení prokrastinace a soustředění se na práci.

CS24

CreaWriter je k dispozici v bezplatné verzi a ve verzi pro „dárce“, kteří si mohou zvolit cenu, již by za program chtěli zaplatit. Obě verze se mírně liší. V té dárcovské je navíc počítadlo slov, schopnost přidávat tučný text, kurzívu a podtržení, krásné zvuky klikání při psaní (které ale máte i tak, používáte-li mechanickou klávesnici), a časovač přestávek.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?