Hlavní navigace

Tiskněte cokoliv odkudkoliv: průvodce mobilním tiskem - 2. díl

11. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Tisk čehokoliv odkudkoliv již není jen fantazie. Vlastně je to často nutnost, pokud používáte smartphone, tablet nebo notebook jako nezbytnou součást vašeho pracovního dne.

Předchozí díl

 

Zmobilizujte svou vlastní tiskárnu

Nejjednodušší způsob mobilního tisku zahrnuje tiskárnu, kterou znáte, tedy zařízení nacházející se ve vaší domácnosti či kanceláři. Pokud je připojena k bezdrátové síti, můžete na ni přímo zasílat úlohy ve chvíli, kdy se nacházíte poblíž. Když je připojena k internetu, můžete využít odesílací aplikace založené na e-mailové službě a tisknout na ní vzdáleně. Kancelář navštívená při služební cestě také může mít tiskárnu, ke které se lze připojit jedním z těchto způsobů.

Uživatelé zařízení běžící iOS mají z hlediska mobilního tisku poměrně velkou výhodu. Většina hlavních výrobců tiskáren, jako je Brother, Canon, Dell, Epson, HP a Lexmark, totiž pokrývají iOS zařízení skrze svou vlastní aplikaci nebo nabízí kompatibilitu s Apple AirPrint. AirPrint vám umožňuje tisknout z iOS zařízení na jakokoliv kompatibilní tiskárnu, která sdílí stejnou bezdrátovou síť. Vaše zařízení pak tiskárnu detekuje a tiskne na ní. Pokud vaše tiskárna nepodporuje iPrint, může vám pomoci některá z aplikací třetích stran, například FingerPrint. Podobně jako u mnoha jiných tiskových aplikací s přímým přístupem budete mít malou či žádnou možnost nastavení detailů vaší tiskové úlohy, ale ve většině případů se dočkáte velmi slušných výsledků.

Google Cloud Print

Také zařízení s Androidem si mohou užívat luxusu bezdrátové aplikace pro přímý tisk od většiny výrobců tiskáren, případně výhod Google Cloud Print. Google Cloud Print je technologie, která je nezávislá na značce a funguje se staršími tiskárnami stejně jako s těmi novými.

Nová zařízení s Windows 8 nemají příliš mnoho možností pro tisk. Musejí se spolehnout na platformě nezávislá řešení, jako je například Google Cloud Print nebo HP ePrint. Tablety Surface, podobně jako zařízení, která využívají Apple AirPrint, mohou tisknout na jakoukoliv tiskárnu umístěnou na stejné bezdrátové síti.

Aby mohly starší tiskárny využívat Google Cloud Print, musí být připojeny k zapnutému a k internetu připojenému počítači s operačními systémy Windows, OS X či Linux. Pokud ve specifikacích vaší tiskárny čtete „Google Cloud Print Ready“, znamená to, že se může přímo připojit k internetu, což eliminuje nutnost počítače jako prostředníka. Odesílací zařízení musí používat prohlížeč Chrome a vy musíte mít účet na Gmailu. U příloh na této e-mailové službě a u souborů nahraných do Google Drive se objeví možnost tisku. Můžete také sdílet svou tiskárnu s přáteli či kolegy, kteří mají stejné základní nastavení, buďto individuálně nebo jako součást Google Group. To není špatné na aplikaci, která je zatím stále oficiálně v betaverzi.

Nalezněte tiskárnu kdekoliv se nacházíte

Následující kapitola je určena (zatím) spíše americkým spotřebitelům, nicméně některé její prvky jsou k nalezení i u nás. Například HP ePrint Public Print Locations, tedy místa pro veřejný tisk od společnosti HP naleznete pouze v rámci USA v UPS Stores a kancelářích FedExu a také v mnoha hotelech, odletových halách letišť, veřejných knihovnách a dalších organizacích. HP nabízí aplikaci ePrint pro zařízení iOS, Android a BlackBerry, která vám umožní lokalizovat dostupné ePrint PPL tiskárny a zaslat do nich bezdrátově tiskové úlohy.

soutez_casestudy

Podobné služby mohou být součástí například hotelu, v němž se na svých cestách ubytujete, případně letiště, na němž čekáte na svůj další let. Přístupové informace a informace o možnosti stažení aplikace pro konkrétní službu získáte od recepční, manažera odletové haly nebo knihovníka.

Mobilní tisk je přijímán různými výrobci různými způsoby, ovšem jakýkoliv pokus o jednotné standardy je stále v plenkých. Je to ale pouze otázka času. Brzy se dočkáme toho, že bude zcela běžné tisknout na jakoukoliv tiskárnu, která se vyskytne v okolí, bez nutnosti instalování ovladačů či zapojování kabelů.

Byl pro vás článek přínosný?