Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 7. díl

15. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Yahia LOUKKAL - Fotolia.com
V dnešním posledním díle našeho seriálu věnovanému chlazení vzduchem a kapalinovému chlazení shrneme všechny poznatky z předchozích dílů a zkusíme si odpovědět na otázku, které řešení je tedy lepší.

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

2. díl – Chlazení vzduchem

3. díl – Výhody vodního chlazení

4. díl – Součásti vodního chlazení

5. díl – Instalace vodního chlazení

6. díl – Samostatné chladiče pro kapalinové chlazení

 

soutez_casestudy

Na závěr

Které řešení je tedy lepší? Chlazení vzduchem nebo kapalinové chlazení? Odpověď na tuto otázku závisí na tom, k čemu chlazení potřebujete.

Pokud se budeme bavit o chlazení vzduchem, pak je jasné, že tento způsob chlazení rozhodně není univerzální, neboli jím zdaleka neuchladíme vždy a všechno. Na druhou stranu pro většinu uživatelů bohatě postačí. Jedná se o levné a snadné řešení. Pokud naopak patříte mezi nadšence, kteří chtějí chlazení pro své nažhavené procesory a grafické karty, pak je pro vás jasným řešením instalace sady vodního chlazení. Jestliže naopak potřebujete svoji počítačovou sestavu ztišit nebo chcete důkladně zchladit váš přetaktovaný procesor, pak zvažte použití samostatného chladiče pro vodní chlazení.

Byl pro vás článek přínosný?