Hlavní navigace

Tobbi: Ovládání počítače očima je na dosah

3. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Společnost Tobii plánuje od příštího týdne prodávat vývojářská sada pro ovládání PC pomocí pohybu očí.

Švédská společnost Tobii brzy začne prodávat zařízení, které umožňuje uživatelům ovládat svůj stolní počítač pomocí očí. Nese označení REX a připojuje se k monitoru. Podle autorů jde o první takové zařízení na trhu pro běžné uživatele.

Demonstrováno bude příští týden na výstavě spotřební elektroniky CES, kdy také začne prodej vývojářské verze. Na širší veřejnost by mělo dojít v druhé polovině toho roku.

Na výstavě CES budou demonstrovány některé základní funkce technologie, včetně možnosti ovládání navigace, přibližování či listování pomocí pohybů očí. REX k tomu využívá dvou speciálních zabudovaných optických senzorů.

Firma Tobii vysvětluje: „Oči jsou perfektní pro přemísťování kurzoru, protože to je něco, co vlastně neustále přirozeně děláme. Podíváte se na něco, na co chcete klepnout nebo co chcete zvětšit, a potom musíte na dotyčné místo přesunout pomocí ruky kurzor, ať už prostřednictvím myši, touchpadu nebo dotykové obrazovky. Sledováním pohybu očí lze tento krok vynechat.“

Pro koncové zákazníky bude nejdříve k dispozici omezená série 5000 jednotek Tobii REX a o pořadí rozhodne včasná registrace na firemním webu. Tobii hodlá vstoupit na koncový trh opatrně a v malém a nejprve ukázat, že trh pro podobná zařízení existuje. Koncový produkt prozatím pracuje pouze s Windows 8 a jeho cena nebyla dosud stanovena.

„Chceme budovat větší komunitu vývojářů, kteří budou moci vytvářet aplikace, do nichž bude ovládání očima již integrováno. Tak budeme moci zákazníkům v druhé polovině roku nabídnout produkt již s bohatou aplikační základnou.“

Tobii REX Developer Edition bude stát 995 dolarů a mimo vlastní periférie bude obsahovat i SDK (software development kit) a další materiály, které by měly vývojářům napomoci v oblasti, která pro většinu z nich bude zcela nová. Podle Sáry Hyléenové, marketingové ředitelky firmy Tobii, dělají návrháři často chybu a snaží se implementovat ovládání očima pro všechny prvky uživatelského rozhraní. Ale pro většinu uživatelů, kteří měli dosud přístup k podobným technologiím, se neefektivnější ukázala kombinace s tradičními metodami ovládání, jakou jsou například touchpady.

Tobii předpovídá, že tato technologie bude integrována do monitorů a přenosných počítačů od roku 2014 nebo 2015, následovat budou podobně vybavené tablety. Není těžké si představit svět, ve kterém budeme používat zařízení jako je Tobii REX, zkombinované s Kinectem od Microsoftu a Siri firmy Apple, jako zcela bezkontaktní ovládání pro naši elektroniku.

Byl pro vás článek přínosný?