Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Marek Sušický

29. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Archiv Marka Sušického
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2021 jsme mezi něj zařadili i spoluzakladatele OpenDataLab, společné laboratoře FIT ČVUT a Profinit Marka Sušického.

Letošní největší pracovní úspěch Marka Sušického je paradoxně vlastně nepracovní. Stál totiž za aktivitou ockovani.opendatalab.cz, na kterém pracuje převážně po večerech společně s Honzou Staňkem.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Projekt, který původně vypadal jako jednoduchý dashboard pro pár známých, se rozvinul v komplexní informační portál s desetitisíci uživatelů denně. To vše s minimálními náklady, pokud tedy nepočítám náš čas,“ prozrazuje. Následně pomohli praktikům nabízet vakcíny, kterým končila trvanlivost, začali spolupracovat s CŘT a naposledy zveřejnili graf a tabulku porovnávající očkované a neočkované. Přitom už na konci léta to vypadalo, že web můžou pomalu zrušit, ale pak v říjnu začalo očkovaných masivně narůstat a vše bylo jinak.

„Cílená masivní dezinformační kampaň, na kterou jsme dosud nenašli vhodnou odezvu, způsobila, že se mnoho lidí rozhodlo riskovat raději nákazu než očkování. Data, která máme ze světa i z našeho prostředí, ukazují, že vakcíny stále docela dobře chrání před vážným průběhem nemoci, i když virus zmutoval do jiné podoby, a očkovaný má několikanásobně větší šance na přežití,“ připomíná.

V „pravém“ zaměstnání se Marek Sušický stará o oddělení big dat v Profinitu, pohybuje se tam od řešení projektů pro zákazníky, presale aktivity přes péči o vizualizační nástroj Clue-Maker, výuku na vysoké škole až po vedení -bakalářských a diplomových prací v rámci OpenDataLabu.

Nominace - osobnosti IT

Právě péči o ClueMaker považuje zatím za svůj neúspěch. Vizualizační aplikace, která dělá z tabulek srozumitelné pavoukové grafy, se za roky, co ji firma nabízí, prosadila jenom doma v Česku.

„V zahraničí jsme uspěli jen v několika případech, ale rozhodně se nedá mluvit o raketovém růstu. Zaměřili jsme se na technickou stránku věci a podcenili marketing. Současně jsme ignorovali posun nástrojů podobného typu z desktopu do webových prohlížečů, a tak se nám trh zmenšil. V dnešní době mnoho firem migruje do cloudu, a proto nechce desktopové aplikace,“ přiznává neúspěch Marek Sušický.

soutez_casestudy

Ve volném čase se věnuje rodině a čas od času si vybere nějaký běžecký závod, aby měl motivaci zase začít trénovat. Občas s kamarády vyrazí s potápěčskou výbavou na nějaký lom nebo jezero.

„Před covidem jsem chodil plavat a občas hrál golf, ale poslední rok mi mnoho volného času vzala práce na webu ockovani.opendatalab.cz a sportoviště zavřela nařízení,“ vrací se na začátek Marek Sušický.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?