Hlavní navigace

Toshiba přichází s překladem hovorů přímo v mobilu

29. 12. 2009

Sdílet

Společnost Toshiba vyvinula nový systém pro překlady mezi různými jazyky v reálném čase, který pracuje přímo jako aplikace v mobilním telefonu.

Konkrétně jde zatím o trojjazyčný systém s podporou angličtiny, japonštiny a čínštiny, který využívá technologie pro rozpoznávání hlasu a hlasovou syntézu a je natolik kompaktní, aby mohl být nainstalován přímo na mobilní telefon. Konkrétně jej Toshiba představila na svém smartphonu TG01 (na fotografii výše).

Hlavním rozdílem oproti překladovým systémům, které byly dosud nabízeny, je právě v provádění operací přímo na mobilním přístroji a není potřeba využívat externí servery a zatěžovat mobilní síť objemy dat, které tak bylo nutné na přístroj doručovat. Překlady jsou tak prováděny rychleji a není ani nutné platit za datový roaming v případě použití v zahraničí.

Mobilní software, který je použit, je zmenšená verze varianty překladové aplikace pro PC, kterou již Toshiba nějakou dobu prodává.

Překlady v praxi fungují tak, že software nejprve rozpozná, o jaký jazyk se jedná a určí, jakou metodu pro překlad zvolit. Na výběr je buď statistický strojový překlad (pracující s pravděpodobnostmi a pořadím slov) anebo strojový překlad založený na pravidlech (ten využívá databázi stovek vět a frází pro zjištění skutečného významu). Následně jsou věty rozděleny na jednotlivé komponenty, ty jsou přeloženy a hlasový syntetizátor pak uživateli sdělí výslednou podobu překladu.

Verze překládacího softwaru dostupná pro PC kombinuje obě metody současně, ale smartphony na tuto činnost nedisponují dostatečným výkonem, takže je zvolena statistická metoda pro překlady z angličtiny do čínštiny a z čínštiny do angličtiny a japonštiny. Pro ostatní varianty se pak používá překlad založený na pravidlech. Ve výsledcích jsou samozřejmě občas nějaké nedostatky, nicméně podle prvních testů lze významu hovoru po překladu většinou dobře porozumět.

Přístroj TG01, na kterém byl překlad předváděn (více o něm najdete v článku MWC 2009 Preview: Supertenký telefon Toshiba TG01 na našem sesterském HD Worldu), pracuje s operačním systémem Windows Mobile a disponuje poměrně výkonným 1GHz procesorem od Qualcommu. Aplikace by ale následně mohla být upravena i pro další platformy jako je Android či iPhone OS a její vývoj je podle Toshiby již téměř dokončen, nicméně budoucí plány včetně možné podpory dalších jazyků nejsou dosud známé. V každém případě je téměř jisté, že podpory češtiny se v obdobném typu softwaru jen tak nedočkáme...

Byl pro vás článek přínosný?