Hlavní navigace

TP-Link představuje přístupové body (AP) podporující PoE

15. 11. 2016

Sdílet

 Autor: TP-Link
Společnost TP-Link uvádí na trhu nové Wi-Fi přístupové body (AP) s označením EAP225 a EAP245, které se navzájem liší především dostupnou rychlostí připojení.

Velkou výhodou obou je pak podpora technologie Power-over-Ethernet (PoE), která umožňuje napájení prostřednictvím ethernetových kabelů. To se zvlášť hodí například v místech, kde by tahání dvou různých kabelů bylo složité a/nebo neestetické, například na stropech v restauraci nebo v obchodě. Estetika samotných zařízení je pak vyřešena jejich nenápadností – oba přístroje vypadají víceméně jako stropní nebo nástěnná svítidla.

Snadná instalace a zapojení přístupových bodů je nabíledni – stačí je jen připojit do místní gigabitové sítě právě prostřednictvím výše zmíněného klasického ethernetového kabelu, a následně to vše nakonfigurovat prostřednictvím centrálního řídícího softwaru TP-Link Auranet Controller, který umožňuje snadné ovládání i aktualizaci, a to řádově až stovek přístupových bodů najednou.

TP-Link EAP245

Aplikace jsou tudíž možné nejen v malých provozech s velkým množstvím uživatelů (obchůdky, restaurace, menší hotely), ale i například ve školách nebo v obchodních centrech, pokud se zkombinuje více přístupových bodů. Výhodou je možnost instalace AP až sto metrů od routeru nebo switche, a to i v případě, že nikde v okolí není elektrická zásuvka (případně je obsazená jiným zařízením).

Jak již bylo zmíněno, liší se oba modely hlavně maximální teoretickou přenosovou rychlostí. Slabší z dvojice, TP-Link EAP225, dosahuje kombinované rychlosti v pásmech 2,4 a 5 GHz až do 1 200 Mbit/s, ten silnější, EAP245, pak až do 1 750 Mbit/s.

Kromě dvou pásem podporují oba přístupové body rychlý Wi-Fi standard 802.11ac, jakož i technologii 3x3 MIMO, která umí zvýšit datovou propustnost (bandwidth).

soutez_casestudy

Samozřejmostí i nutností je kvalitní zabezpečení, které je u obou přístupových bodů zajištěno šifrováním WPA/WPA2 a protokolem 802.1X s bezpečným ověřováním (autentifikací) skrze server RADIUS. Kromě toho lze vytvářet i sítě pro různé skupiny uživatelů, tzv. Multi-SSID, filtrovat podle MAC adres a detekovat cizí přístupové body.

Zdroj: TZ TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?