Hlavní navigace

Trendy u datových center jsou hnací silou zavádění nové generace výkonných disků NVMe SSD

10. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Western Digital

Vývoj ve světě dat s sebou nese i proměny aplikací a jejich požadavků na úložiště. Disky SSD se staly jednoznačnou volbou pro zrychlení běhu aplikací. Ani ty však již nejsou univerzální. Úlohy, jako jsou umělá inteligence, strojové učení a aplikace v první linii, kladou nové nároky a vyžadují obrovské datové toky, které byly ještě před několika lety nepředstavitelné. Datová infrastruktura se však vyvíjí, aby pomohla organizacím plnit požadavky na data a podporovala nové typy úloh a příležitostí. Při pohledu na měnící se datové prostředí můžeme pozorovat 5 klíčových trendů stimulujících zavádění nové generace disků NVMe SSD v datových centrech:

1. Vývoj úloh

Úlohy (workload) již nezahrnují jen tradiční podnikové aplikace nebo databáze. S nástupem cloudových úložišť a rozšířením analytiky, zařízení v první linii a strojového učení musí IT organizace optimalizovat své aplikace a infrastrukturu pro nové typy zpracovávaných úloh. Musí splňovat požadavky na vyšší počet paralelních uživatelů/toků (RIOPS), posílit síť (šířku pásma pro čtení v GB/s), splňovat omezení na úrovni datových center a racků s efektivním návrhem napájení (IOPS/W) a snižovat počet racků potřebných pro ukládání většího množství dat než kdykoli předtím.

Kromě toho se mění rozmanitost a typ dat, s nimiž pracujeme. Množství videodat je obrovské. Skutečnost, že jeden z hlavních poskytovatelů obsahu streamuje za jedinou minutu 694 000 hodin videa, ukazuje, že se videa VOD, streamování a ukládání videa do mezipaměti staly standardem v oblasti zábavy. Nově vznikající technologie, jako je umělá inteligence, se také ve velké míře opírají o datové toky videa, obrazu a zvuku.

2. Lepší pochopení role datové infrastruktury

Ať už se jedná o společnosti, které se orientují na cloud, nebo organizace, které procházejí digitální transformací, architekti datových center mají mnohem hlubší znalost svých aplikacích a jasnější představu o tom, co od své infrastruktury vyžadují. Vzhledem k potřebě efektivity v každé vrstvě protokolového zásobníku vidíme, že stále více chápou vzory čtení a zápisu aplikací a potřebu základního úložného zařízení, které dokáže poskytnout nejoptimálnější výkon, životnost a energetické nároky pro konkrétní úlohu.

3. Pokroky v technologii 3D NAND

Technologie NAND umožnila revoluci ve všech oblastech od internetu věcí přes mobilní zařízení, osobní počítače, připojenou domácnost, nositelná zařízení, zpracování videa až po paměti flash v datových centrech. Je to technologie, která je na úžasné cestě vpřed, protože s každou generací jsme schopni dostat na jednu matrici více bitů. Právě v loňském roce společnost Western Digital představila 3D monolitický čip NAND s nejvyšší datovou hustotou na světě. Tato vylepšení umožňují nejen větší kapacitu a hustotu, ale také novou úroveň výkonu a spolehlivosti, protože pokračujeme ve snižování nákladů na bit příslušného úložiště. Architektura zařízení se zachyceným nábojem („charged trapped“) nám navíc umožňuje vyladit buňky 3D NAND z hlediska odolnosti, spolehlivosti a výkonu, což otevírá nové možnosti pro optimalizovaná zařízení flash.

4. NVMe

Non-Volatile Memory Express (NVMe®) je první úložný protokol navržený tak, aby využíval vysoce výkonná paměťová média flash. Byl od základu navržen tak, aby využíval výhod nízké latence média flash, a mění pravidla hry pro datová centra a aplikace, zejména pro analytiku v reálném čase, úlohy typu M2M (machine-to-machine), internet věcí (IoT) a nové technologie, jako je skládatelná infrastruktura založená na NVMe Over Fabrics. Dnes však vidíme jen náznaky toho, jaký dopad bude mít NVMe na podobu datové infrastruktury v příštím desetiletí.

5. Přechod od obecných k účelovým řešením

Zákazníci datových center, kteří chápou povahu svých datových toků a aplikačních úloh, si uvědomují, že dnešní univerzální architektury jsou neefektivní a mohou představovat nadměrné nároky na zdroje a náklady. Tento koncept „jedna velikost pro všechny“ nefunguje, protože poptávka po datových centrech roste. Organizace musí mít možnost optimalizovat řešení a přijímat architektury, které jdou nad rámec omezených zdrojů určených na zpracování dat, paměti, úložiště a propojení u univerzálních řešení. Díky technologiím, jako je 3D NAND, a různým vrstvám paměti flash, které umožňuje NVMe, a rostoucí rozmanitosti rozměrových formátů mohou optimalizovaná řešení pomoci zajistit novou efektivitu a schopnosti, které dokážou plnit nové požadavky na data.

Nová generace výkonných SSD disků NVMe

Disky SSD Ultrastar® DC SN840 NVMe, postavené na osvědčených, vertikálně integrovaných firemních architekturách a 96L 3D TLC NAND, nastavují novou laťku výkonu a energetické účinnosti a vytvářejí základ pro účelovou infrastrukturu nové generace.

CS24

Disk SN840 je určen pro primární úložiště pro servery HPC a primární úložiště v externích úložných polích. Zaměřuje se na cloudové výpočty a podnikové úlohy, které vyžadují nízkou latenci přístupu k datům a vysokou dostupnost dat. Mezi tyto aplikace patří analýza dat v reálném čase, cloud computing, databáze OLTP/OLAP, umělá inteligence, strojové učení, rozpoznávání vzorů a virtualizace. Disky Ultrastar DC SN840 jsou třetí generací výkonných SSD disků NVMe společnosti Western Digital pro datová centra s rozhraním PCIe Gen 3.1 (dvouportovým), NVMe 1.3, které poskytují sekvenční čtení/zápis rychlostí až 3 470/3 300 MB/s a výkon kombinovaného náhodného čtení/zápisu 70/30 až 503 000 IOPS.

Ultrastar DC SN840 rozšiřuje vedoucí postavení společnosti Western Digital v oblasti dvouportové architektury vertikální integrací osvědčených řadičů flash. Vysoká dostupnost dvou portů podporuje dvě redundantní cesty k jednotce SSD a má zásadní význam pro zajištění přístupu k datům v případě selhání datové cesty.

Byl pro vás článek přínosný?