Hlavní navigace

Trh s polovodiči klesá - na vině je i malý zájem o PC

15. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Celosvětový trh s polovodiči v loňském roce klesl o téměř tři procenta, a dosáhl tak výše 299,9 miliardy dolarů. Na vině je špatná situace na trhu či předzásobovanost mnoha odvětví, tvrdí Gartner.

Špatné sdělení doplňuje fakt, že z top 25 největších producentů (celkem jich Gartner sledoval 310), kteří mají  zhruba 70 %  veškerých příjmu tohoto segmentu, jich více než polovina hlásí nižší obrat než o rok dříve.

Pokud se vezme v úvahu jen ona první „pětadvacítka“, obrat se snížil o 2,8%, což je o desetinu procentního bodu lepší výsledek než v případě, když se bere v úvahu celý trh.

„Obvyklé akcelerátory růstu polovodičového průmyslu, jako jsou výpočetní a bezdrátové systémy, spotřebitelská zařízení či elektronika pro automobilový průmysl – ty všechny v loňském roce utrpěly určité ztráty,“ tvrdí Steve Ohr, šéf výzkumu v Gartneru.

Podle něj dokonce i segmenty, jako jsou letecký  či vojenský průmysl nebo výroba lékařských systémů, které obvykle nejsou tak závislé na aktuálních podmínkách na trhu, vloni odebraly výrazně méně polovodičových součástek. Proti růstu působila vloni i předzásobovanost mnoha odvětví.

Co se týče jednotlivých firem, největším producentem polovodičů se stal už po jednadvacáté po sobě Intel. Jeho tržby klesaly rychleji než obrat celého trhu, ale jen o málo (celkově –3,1 %). Příčinou je podle analytiků snižující se obrat z prodeje osobních počítačů.

Celkově druhý Samsung (+3,1 %) doplatil na nižší prodeje pamětí DRAM a určité rozdrobení trhu s flash paměťmi typu NAND. Vyššího obratu tak dosáhl především díky zvýšeným dodávkám systémů vytvořených pro mobilní telefony – tedy ASIC (Application-Specific Integrated Circuits) a ASSP (Application-Specific Standard Products).

Nejdynamičtější firmou z první desítky je Qualcomm (+32 %), který dosáhl obratu převyšujícího 13 miliard dolarů, což jej katapultovalo z předloňské šesté pozice v žebříčku na loňskou třetí. Firma těží ze zájmu o její polovodičové zařízení určené pro bezdrátovou komunikaci. Velmi dobrou dynamiku lze vidět i u Broadcomu (+9,6 %).

Na opačném pólu stojí  společnosti Renesas Electronics a STMicroelectronics,jejichž příjmy vloni klesly o více než desetinu  (–14,1, respektive –12,7 %). Jen těsně pod hranicí 10 % skončily Toshiba a Micron (–9,8, resp. –9,5 %).

 

Globální prodej polovodičových součástek

soutez_casestudy

Podíl výrobců podle dosaženého obratu, 2012

Intel

16,4 %

Samsung Electronics

9,5 %

Qualcomm

4,4 %

Texas Instruments

3,7 %

Toshiba

3,5 %

Renesas Electronics

3,1 %

ostatní

59,4 %

Zdroj: Gartner, duben 2013

Byl pro vás článek přínosný?