Hlavní navigace

Tři cesty ke snazšímu vyhledávání fotografií ve vašem PC - 1.díl

23. 3. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Používáním složek, značek a šikovných utilit si velmi snadno uděláte pořádek ve stovkách či tisícovkách svých fotografií a ve svém počítači tak najdete vždy přesně to, co hledáte.

Také máte ve svém počítači stovky, možná i tisíce různých fotografií a často se trápíte tím, že nemůžete najít právě tu, kterou potřebujete? Je vůbec možné se v takovém množství snímků vyznat?

Úvod

Pokud jste na tom stejně jako my, kteří máme ve své soukromé sbírce fotografií na počítači tisíce, ba možná desetitisíce fotografií, pak také právě stejně jako my pravděpodobně řešíte problém, jak najít tu správnou fotografii, pokud ji právě potřebujete. Hledání toho správného snímku si velmi usnadníte, pokud budete při práci se snímky alespoň trochu předem plánovat.

1. Uspořádání fotografií do složek a jejich prohlížení ve složkách

Standardním způsobem třídění fotografií je jejich umisťování do složek. Když například umístíte všechny své fotografie z dovolené na Šumavě do složky Dovolená na Šumavě, pak je v případě potřeby určitě najdete velmi rychle.

Nicméně tento způsob třídění fotografií má svá omezení. Pokud budete například chtít najít ty nejlepší fotografie své dcery, pak budete muset otevřít třeba i několik desítek složek. Nebo se poohlédnout po něčem efektivnějším.

Fotografie si totiž můžete prohlížet i bez toho, abyste starali o to, ve které složce se právě nachází. Otevřete si obsah své knihovny Obrázky v Průzkumníku souborů (ve Windows 7 a starších verzích Windows se jedná o program Průzkumník Windows), klepněte do políčka pro vyhledávání, které se nachází v pravém horním rohu okna, a zadejte do něj řetězec *.jpg.

Vyhledávání v Průzkumníkovi souborů podle přípony souboru

Jakmile se zobrazí výsledky vyhledávání, klepněte pravým tlačítkem někam do prázdného prostoru okna pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte příkaz Zobrazit > Největší ikony.

Je zřejmé, že i po zadání tohoto řetězce budete mít přespříliš fotografií, které budete muset projít. Jestliže si ovšem alespoň přibližně pamatujete den, kdy jste požadovanou fotografii pořídili, pak vám to velmi pomůže. Výsledky hledání totiž můžete seskupovat a třídit podle data a dokonce je můžete i prohledávat podle data.

Vyhledávání podle v Průzkumníkovi souborů podle data

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?