Hlavní navigace

Tři doplňky pro vaši bezpečnost a soukromí - 1.díl

20. 6. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešní době, kdy se o vaše osobní data zajímají sociální sítě či nejrůznější reklamní a jiné společnosti, je skutečně obtížné udržet si soukromí. Představíme vám několik nástrojů, které vám pomohou setřást ze sebe všechny online zvědavce.

Po datech o vaší osobě je na internetu pořádná sháňka a uchovat je v bezpečí je čím dál náročnější. To ale rozhodně neznamená, že byste se měli práva na své soukromí vzdát! V tomto článku vám ukážeme tři doplňky, které vám zajistí šifrované připojení k internetovým stránkám vždy, kdy to bude jen trochu možné, odstraní veškerá data uložená ve vyrovnávací paměti cache vašeho internetového prohlížeče a zablokuje společnosti, které se vás budou pokoušet sledovat při pohybu na internetu.

HTTPS Everywhere (Chrome, Firefox, Opera)

Řada oblíbených webů a internetových služeb včetně Facebooku, Googlu a Twitteru automaticky šifrují relace, které se při používání těchto služeb vytváří. K šifrování používají protokol HTTPS, což se dá poznat z ikonky zámku, která se nachází vedle adresy URL internetové stránky. Pravdou ale je i to, že většina webů, které protokol HTTPS podporují, jej standardně nepoužívají.

A tady je prostor pro rozšíření HTTPS Everywhere. Toto rozšíření bylo vyvinuto neziskovou organizací Electronic Frontier Foundation, která si klade za cíl ochranu občanských svobod v digitálním světě. Rozšíření HTTPS Everywhere donutí váš internetový prohlížeč použít šifrovaný přenos prostřednictvím protokolu HTTPS vždy, pokud to web, k němuž se připojujete, podporuje. Vy jako uživatel nemusíte dělat vůbec nic – stačí jen rozšíření nainstalovat a nechat pracovat.

Click&Clean (Chrome a Firefox)

 

Rozšíření Click&Clean vymaže veškerá data nashromážděná během pohybu na internetu doslova na jedno klepnutí

Toto velmi užitečné rozšíření internetového prohlížeče posouvá ochranu vašeho soukromí do úplně jiné dimenze už jen tím, že dokáže jedním klepnutím vymazat obsah vyrovnávací paměti cache internetového prohlížeče, dále historii stahování a prohlížených stránek, dočasné soubory internetu, soubory cookies a flash cookies.

Rozšíření Click&Clean však v žádném případě není rozšířením typu "nastav a zapomeň". Firma Mixiesoft, která stojí za vývojem tohoto rozšíření, doporučuje, abyste si rozhodně přečetli stručný návod k použití rozšíření. Pravděpodobně budete muset upravit konfiguraci tak, aby rozšíření odstraňovalo skutečně všechno, co chcete.

V každém případě platí, že jakmile je rozšíření nastaveno a spuštěno, je jeho používání velmi jednoduché.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?