Hlavní navigace

Tříslotový Radeon HD 4870 X2

5. 11. 2008

Sdílet

Zdají se vám grafické karty jako je NVIDIA GeForce GTX 280 nebo ATI Radeon HD 4870 X2 malé? Pak by vás mohlo zaujmout nové provedení Radeonu od Palitu.

Ten se totiž do návrhu grafické karty s čipem ATI Radeon HD 4870 X2 pustil opravdu s chutí, a výsledkem je grafická karta s názvem Palit Revolution R700. A o revoluci svým způsobem určitě jde. Karta totiž nemá dvouslotové chlazení, dokonce ani jednoslotové, ona má rovnou tříslotové! Délka karty je přitom standardní jako u referenční ATI Radeon HD 4870 X2. Že si tuto obří kartu nedokážete představit? Určitě v tom nejste sami.

Obří měděný chladič však přinesl i své ovoce. Je totiž chlazen dvěma poměrně velkými ventilátory, které by se měly točit podstatně pomaleji než referenční turbínka, která v zátěži patří k tomu nejhlučnějšímu, co jsem kdy slyšel. Díky monstróznímu chlazení se výrobce mohl pokusit kartu i přetaktovat, což se úspěšně podařilo. Obě jádra R700 běží na 750 MHz a 2 GB GDDR5 pamětí na 3800 MHz. Místo zbylo i na další věci jako jsou extra výstupy na monitory. Ty jsou rovnou čtyři: D-Sub, DVI, HDMI i nejmodernější DisplayPort.

O dostupnosti ani ceně se výrobce zatím nevyjádřil, ale lze čekat, že karta bude jistě o něco dražší než referenční modely. Mimochodem, dokážete si představit dvě takovéto karty v CrossFire?

- - Tomáš Šulc

CS24

Byl pro vás článek přínosný?