Hlavní navigace

Trojhlavý pasivní chladič Thermaltake

11. 9. 2008

Sdílet

Společnost Thermaltake představila nový chladič grafických karet Fanless 330. Jak už název napovídá, jde o chladič bez jediného ventilátoru.

Novinka od Thermaltake má velmi zvláštní konstrukci skládající se ze tří téměř plně nezávislých pasivů. Celý chladič můžete vidět na fotografiích. Jde o to, že od jádra vede čtveřice trubic heatpipe. Dvě putují nad kartu, kde jsou vějířovitě umístěné první dva menší pasivy a další dva jdou pod samotnou kartu, kde se ukrývá další, tentokrát velký pasiv. Díky tomu by mělo být podle výrobce zaručené, že při dobrém průchodu vzduchu v case bude chladící účinek optimální.

Chladič samozřejmě neuchladí všechny současné karty, na poslední generaci highendu, jako je NVIDIA GeForce GTX 280 či ATI Radeon, HD4870 bude i takto velký pasivní chladič málo výkonný, ale pro mainstreamové karty by to mohla být skvělá volba. Hodně záleží na tom, jak máte vyřešen průtok vzduchu počítačovou skříní.

Otázkou je pouze cena a dostupnost, ani jedno výrobce zatím nezveřejnil. Na serveru YouTube se před pár dny objevilo také marketingové video popisující výhody chladiče, naleznete jej zde.





- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?