Hlavní navigace

Trojské koně pro MAC existují a nejsou neškodné

4. 4. 2012

Sdílet

Lidé tak dlouho chválili Apple, že na něj nejsou žádné viry (nebo alespoň ne takové množství jako na Windows), až programátoři nějaké napsali.

Lidé tak dlouho chválili Apple, že na něj nejsou žádné viry (nebo alespoň ne takové množství jako na Windows), až programátoři nějaké napsali.

Není divu, Apple už dávno není jen rebelská firma s výrobky pro lidi, kteří se snaží odlišit, počítače s nakousnutými jablky se staly nedílnou součástí pracovních nástrojů filmařů, hudebníků, fotografů, ale i programátorů a dalších milionů lidí.

Dvojice nedávno objevených Trojských koní se přitom do počítačů organizací podporujících Tibet dostala stejně, jako do kteréhokoli počítače se systémem Windows.

Bezpečnostní analytici společnosti Alien Vault odhalili škodlivý software, který se přitom tvářil jako zcela neškodný dokument typu Word. Po otevření se aktivoval a odesílal údaje vzdálenému serveru, navíc vytvořil tzv. Backdoor, vstup, který otevíral přístup útočníkovi. Cílem bylo odcizení citlivých informací a jejich odeslání na servery v Číně. Útok byl přitom cíleně zaměřen na počítače se systémem OS X.

Teoreticky je možné, aby se podobný software dostal i do systému iOS. Budeme doufat, že se Trojského koně podaří identifikovat a zneškodnit dříve, než by se tak mohlo stát. Útočníci si počínali chytře, nejdříve si totiž zjistili, že daná organizace používá MACy a nikoli počítače s Windows a odeslali soubory s verzí Trojského koně pro MAC. Jak dlouho bude trvat, než se někdo pokusí o podobný cílený útok proti iOS?

DT24

 

Zdroj: Alien Vault

Byl pro vás článek přínosný?