Hlavní navigace

Tvorba zálohy bitové kopie ve Windows 10 a její obnovení - 4.díl

3. 3. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Naučte se vytvořit zálohu bitové kopie vašeho disku, abyste si mohli v případě jeho poškození obnovit jeho obsah.

Předcházející díl

 

Jak obnovíte poškozený nebo úplně zničený pevný disk nebo disk SSD? Jak si poradíte, když se operační systém Windows zanese tak, že bude naprosto nepoužitelný nebo se jej dokonce vůbec nepodaří spustit? V tomto článku vám prozradíme, jak se vytváří záloha bitové kopie operačního systému Windows 10 a jak se z této zálohy bitové kopie dá v případě havárie obnovit obsah disku.

Obnovení ze zálohy bitové kopie

Co budete dělat, když se vám poškodí operační systém Windows? Ještě předtím, než budete moci použít dříve vytvořenou zálohu bitové kopie systému, musíte se dostat do speciální obrazovky s názvem „Zvolte možnost“, kterou je možné zobrazit v případě potřeby ještě před zavedením operačního systému Windows. Do této obrazovky je možné se dostat dvěma způsoby.

Máte-li operační systém Windows spuštěn, pak klepněte na tlačítko Start a poté na ikonku vypnutí počítače. Stiskněte klávesu Shift a při této stisknuté klávese klepněte na položku Restartovat. Operační systém se vypne a následně hned zapne. Po zapnutí počítače se pak zobrazí již zmiňovaná obrazovka Zvolte možnost.

Tato obrazovka se dá zobrazit ještě před zavedením operačního systému Windows a je výchozím bodem pro obnovení systému ze zálohy bitové kopie

Pokud nelze operační systém Windows vůbec spustit, pak budete muset zavést operační systém z jednotky pro obnovení. Vypněte počítač, připojte vyměnitelný disk USB a spusťte počítač. Je možné, že budete muset počítači trochu pomoci, aby zaváděl operační systém z externího disku – konkrétně budete muset v BIOSu nastavit USB jako výchozí zařízení pro zavádění operačního systému, popřípadě z manuálu k základní desce zjistit, jaká klávesová zkratka umožňuje zobrazení nabídky s možností výběru zařízení, z nichž se má operační systém zavádět. Po úspěšném zavedení operačního systému z externího disku nastavte rozložení klávesnice a hned nato se zobrazí již dříve popisovaná obrazovka „Zvolte možnost“.

soutez_casestudy

Jakmile se ocitnete v zmiňované obrazovce, připojte externí disk se zálohou. Poté klepněte na možnost Odstranit potíže > Upřesnit možnosti > Obnovení z bitové kopie systému. Další postup je již tak jasný, že jej není třeba popisovat.

 

Byl pro vás článek přínosný?