Hlavní navigace

Tvrdá rána pro Intel, za porušení patentů musí zaplatit přes 2 miliardy

5. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Celkem 2,18 miliard dolarů musí Intel zaplatit skupině VLSI Technology. Rozhodl tak federální soud v Texasu poté, co Intel prohrál patentový spor.

Jde o jednu z nejvyšších pokut, která kdy byla v historii Spojených států v rámci patentových sporů udělena. Intel potvrdil, že se odvolá.

Podle soudců Intel porušil dva patenty, které VLSI vlastní; za první Intel zaplatí 1,5 miliardy, za druhý 675 milionů. Porota soudu jednoznačně odmítla argumenty Intelu; ten tvrdil, že žádné cizí patenty neporušil a že jeden z nich ani není platný, neboť se týká práce odvedené inženýry Intelu.

Patenty původně vlastnil nizozemský výrobce polovodičů NXP Semiconductors, ten část peněz obdrží. Intel zároveň argumentoval, že VLSI je firmou vzniklou pouze za účelem sklizení peněz z patentového sporu.

To se zdá docela dobře možné – VLSI vznikla před čtyřmi lety a nemá žádné produkty, jak zjistil server Bloomberg. Dohledat o ní nějaké informace je velmi těžké. Původní VLSI byla firma založená v roce 1979, o 20 let později ji ovšem zakoupili NXP Semiconductors (a tato holandská firma je sama původně součástí Philipsu). Oba patenty byly na VLSI převedeny až v roce 2019.

Právníci Intelu tvrdí, že VLSI může žádat maximálně o 2,2 milionu dolarů, což je částka zcela zanedbatelná v porovnání s pokutou. Intel potvrdil, že s rozhodnutím poroty silně nesouhlasí a ihned se odvolá.

Akcie Intelu v reakci na to spadly o 2,6 %; od začátku roku už ovšem vzrostly o 23 % a brzy se velmi pravděpodobně zase vyšplhají zpátky.

soutez_casestudy

Podle soudu Intel záměrně nehledal, zda neporušuje něčí patenty; to, že firma o cizích patentech neví, není podle něj omluva pro jeho porušení.

Porota shledala, že nešlo o vědomé porušení cizích patentů, jinak by pokuta mohla dosahovat až trojnásobku částky.

Byl pro vás článek přínosný?