Hlavní navigace

Ubuntu se brzy objeví v mobilech a tabletech

20. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Canonical
Canonical uvedl své uživatelské rozhraní pro Ubuntu běžící na tabletech, které bude konkurovat Androidu, iOS a Windows. Jde o další krok ve snaze využít Ubuntu k unifikaci telefonů, tabletů, PC a TV.

Tablet s UbuntuSpolečnost Canonical zveřejnila své Ubuntu for phones v lednu, o měsíc později tedy přidává i podporu pro tablety v podobě uživatelského rozhraní, které je navrženo pro velikosti obrazovek od 6 do 20 palců, s rozlišením 100 až 450 ppi. Například tablet Nexus 10, na který by mohl jít Ubuntu nainstalovat, je vybaven desetipalcovou obrazovkou, která má 300 ppi.

Uživatelům se dostane do rukou 21. února, kdy bude uvolněno Touch Developer Preview of Ubuntu včetně instalačních instrukcí pro tablet Nexus 7, 10 a chytré telefony jako je Nexus 4 nebo Galaxy Nexus. Jako vždy jsou uživatelé varování, že jde o vývojovou verzi, která není připravena pro ostré nasazení.

Podle společnosti Canonical je dnešní Ubuntu schopné pracovat na většině současných čipových platforem, na kterých dnes běží Android. Může se zdá být podivné, že ohlášený produkt je pouhým ovládacím rozhraním. Ale to je klíčové pro skutečnou konvergenci různých domácích zařízení, která budou používat stejný operační systém. Například telefon může zapnout rozhraní určené pro tablet, televizor nebo PC podle toho, zda bude zakomponován do odpovídající obrazovky, s příslušnou klávesnicí nebo dálkovým ovládáním.

Tablet se dá současně použít pro vzdálený přístup k aplikacím Windows přes protokoly firem Microsoft, Citrix Systems a VMware. Ve snaze oslovit velké korporace budou mít tablety se systémem Ubuntu integrované funkce zabezpečení dat.

Uživatelské rozhraní využívá okrajů obrazovky pro navigaci mezi aplikacemi, nastaveními a ovládacími prvky. Aplikace jsou umístěny na levém okraji, a přetažení prstu zleva doprava je zpřístupní uživateli. Další novinkou je postranní scéna (side-stage) – kde jsou na obrazovce současně zobrazené spuštěné aplikace pro telefon i tablet. Uživatelé mohou přijmout hovor ve Skypu, zatímco budou pracovat na dokumentu, nebo si po straně dělat poznámky.

Pokud chce být společnost Canonical se svým OS a rozhraním pro telefony a tablety úspěšná, musí získat podporu od vývojářů. Proto betaverze SDK, která dosud podporovala vývoj jen pro telefony, bude nyní aktualizována a bude podporovat i tablety.

soutez_casestudy

Mike Shuttleworh představuje nové rozhraní (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?