Hlavní navigace

Uchovejte si historii prohlížení i v anonymním režimu Chrome!

17. 9. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Anonymní režim internetového prohlížeče Google Chrome slouží v první řadě k tomu, aby po vašem brouzdání po Internetu nezůstala doslova ani stopa. Ať již používáte anonymní režim z jakýchkoliv důvodů – kvůli bezpečnosti nebo aby skutečně nikdo nevěděl, co na Internetu hledáte, někdy se může hodit, když máte alespoň nakrátko k dispozici svoji historii navštívených stránek.

Jedním způsobem, jak mít historii naposledy navštívených stránek k dispozici, je spolehnout se na tlačítko Zpět. Další možností je použití rozšíření s názvem Off The Record History. Pokud toto rozšíření povolíte, uloží vám historii prohlížení Internetu při brouzdání v anonymním režimu.

Hlavní výhoda tohoto rozšíření spočívá v tom, že historie prohlížení se uchová pouze do té doby, dokud máte otevřeno okno internetového prohlížeče. Po zavření okna se tedy veškerá historie prohlížení odstraní. Rozšíření však umožňuje i ruční odstranění historie procházení v anonymním režimu, a to ještě před uzavřením okna internetového prohlížeče.

Rozhodnete-li se rozšíření Off The Record History vyzkoušet, pak je nejprve stáhněte z internetového obchodu Chrome Web Store a poté nainstalujte. Poté otevřete novou záložku prohlížeče a do panelu Adresa zadejte adresu chrome://extensions. Zadání následně potvrďte stiskem klávesy Enter.

Pokud chcete, aby rozšíření Off The Record History v anonymním režimu fungovalo, pak je musíte nejprve ručně povolit

Ocitnete se na stránce pro konfiguraci popisovaného rozšíření. Nyní se posouvejte na stránce dolů tak dlouho, dokud se nedostanete k položce pro rozšíření Off The Record a zde povolte možnost Povolit v anonymním režimu. Povolení této volby vyvolá zobrazení dialogového okna s varováním o tom, že rozšíření může zaznamenávat vaši historii prohlížení – to však v tuto chvíli vůbec nevadí, protože ostatně kvůli tomu to celé děláte.

Nyní otevřete nové anonymní okno a prohlížejte nějaké internetové stránky. Při prohlížení můžete dle libosti zavírat záložky, a pokud budete chtít zobrazit internetovou stránku, na které jste byli již předtím, pak klepněte na ikonku rozšíření. Při standardním nastavení se vám v rozevíracím okně zobrazí seznam naposledy zavřených záložek. Pokud však potřebujete zobrazit stránky, které jsou ještě starší, pak vyberte možnost Full History – pak se vám totiž zobrazí veškeré stránky, které jste v anonymním režimu prohlížeče Google Chrome navštívili.

Rozšíření Off The Record History v akci v anonymním režimu

Chcete-li ručně odstranit historii procházení z rozšíření Off The Record History, pak klepněte na ikonku tohoto rozšíření a následně stiskněte ikonku odpadkového koše, která se nachází v pravém horním rohu rozevíracího okna.

CS24

Pokud patříte mezi uživatele, kteří budou chtít rozšíření používat jen zřídka, pak vám doporučujeme, abyste rozšíření zakázali, a to zrušením zaškrtnutí volby Povolit v anonymním režimu, která se nachází pod adresou chrome://extensions, a v případě, že je budete chtít znovu použít, pak zmiňovanou volbu opět povolte.

Předpokládáme, že určitě nebudete chtít v prohlížeči ponechat natrvalo stopy po svém brouzdání na Internetu nastálo, nicméně jsou okamžiky, kdy možnost uložení seznamu navštívených stránek v anonymním režimu určitě oceníte.

Byl pro vás článek přínosný?