Hlavní navigace

UEFA Champions League 2006-2007

1. 12. 2008

Sdílet

Společnost EA Sports svoji fotbalovou sérii FIFA, kterou vydává pravidelně na podzim, vždy na jaře prokládá ještě...


Společnost EA Sports svoji fotbalovou sérii FIFA, kterou vydává pravidelně na podzim, vždy na jaře prokládá ještě jedním titulem. Zatímco "sudé" roky jsou zasvěceny simulacím fotbalového mistrovství světa, respektive Evropy, "liché" ročníky se věnují Lize mistrů.
Jen několik měsíců po vydání hry FIFA 07 (která byla poprvé kompletně lokalizována do češtiny) se objevuje její následovník UEFA Champions League 2006-2007. A upřímně řečeno, liší se od sebe na první pohled jen minimálně. Nejzřetelnější rozdíl mezi oběma hrami je právě v lokalizaci ve virtuální Lize mistrů žádné legrácky Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného totiž neuslyšíte (ve FIFA 07 ale jejich komentář dopadl mizerně, neboť oba se často rozplývali nad něčím, co se na trávníku vůbec nedělo). Z grafického hlediska se ale obě hry od sebe liší asi jako dvě kapky vody a ani z hlediska hratelnosti a ovládání (jež opět zvýhodňuje analogové gamepady před klávesnicí) k změnám nedošlo. Novinkou je pouze "zrychlující" funkce Quick Controls, kterou lze využívat během přerušení k bleskurychlému navrácení míče do hry. A porovnáme-li hru UEFA Champions League 2006-2007 s jejím o dva roky starším předchůdcem, ani v tomto případě nedošlo k výrazným inovacím a to ani v oblasti efektní "televizní" prezentace. V sérii FIFA si pochopitelně Ligu mistrů zahrát nemůžete, i když hra umožňuje volbu různých turnajů.
Aktuální titul EA se logicky zaměřuje jen na klubové týmy. Zahrát si můžete šestnáct evropských lig (anglická FA Premier League, francouzská Ligue 1, německá Bundesliga, španělská Primera Liga, italská Serie A atd.). Ve zbytku Evropy se z českých klubů objevuje tradičně jen Sparta, ale najdeme mezi nimi i Juventus Turín, který byl po korup-ční aféře přeřazen do nižší soutěže a nemá v milionářské soutěži co pohledávat. Že je hra plně licencova-ná z hlediska jmen, dresů i názvů klubů a že se hráči podobají svým předobrazům, to je v případě fotbalů od EA asi zbytečné opakovat.
Zahrát si můžete nejen klasickou Ligu mistrů, kde vás čekají zápasy ve skupině a posléze vyřazovací turnaj. V rámci modu Ultimate Challenge ale můžete vstoupit do rozhodujících okamžiků památných utkání v různých fázích Ligy mistrů (od kvalifikace až po finále) a přepsat fotbalovou historii. Ve hře nechybí multiplayer ani tréninková část, nicméně klíčovým herním režimem je The Treble (Tři Trofeje). Až se k němu konzolovým menu proklikáte, budete pak moci z pozice manažéra, respektive trenéra ovlivňovat veškeré dění na hřišti i mimo ně ve snaze získat fotbalový hattrick: vyhrát domácí ligu, pohár a Ligu mistrů. Bohužel tým si lze vybrat pouze z pěti výše uvedených ligových soutěží a znovu vám budou život otravovat obskurní nápady majitele klubu, které budete muset plnit; jinak ze své pozice vyletíte velkým, avšak nikoli vítězným obloukem. Za výhry i různé dílčí úspěchy dostanete kredity a po dosažení určitého skóre za ně získáte nové míče, stadiony, ale třeba i povrchy hřišť.
Během vlastní hry žádné výraznější chyby patrné nejsou, nepočítáme-li obvyklou bolest počítačových fotbalů, kterou je nadměrný počet nastřelených tyčí a břeven. Góly padají z různých situací, někdy jsou dost ušmudlané (padá relativně hodně vlastenců), jindy jsou ukázkou fotbalového mistrovství. Smrtící účinky mají stále úniky po křídle s následným centrem do vápna. Počítačový soupeř je občas zbrklý a i když má možnost jít sám na bránu, v některých případech místo toho nepochopitelně útok přibrzdí. Brankáři se nedopouštějí fatálních chyb, jejich největší slabinou jsou střely z dálky (na obou stranách z nich padá dost gólů). Rozhodčí vcelku přesně posuzují ofsajdy a ve srovnání s minulostí trochu více pouštějí hru i v případě tvrdých soubojů a skluzů, takže je možné vybojovat míč i zákrokem na hranici faulu (všeobecně je připravit soupeře o míč snazší než v minulosti).
Z hlediska vývoje série EA Sports se UEFA Champions League 2006-2007 zdá být spíše "zbytečným" titulem. Navzdory několika odlišným herním režimům a nepatrným kosmetickým úpravám jde totiž prakticky o identickou hru jako loni, která jen dostala nový název. Ale Ivánku, kamaráde, dyť oni ten fotbal nedělají pro sebe...



Hodnocení 7.0
Žánr: sport fotbal
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: EACzech
Lokalizace: manuál
Cena: 1 299 Kč (PC), 1 259 Kč (PSP), 1 499 Kč (PS2), 1 799 Kč (X360)
Multiplayer: ano
www.uefachampionsleague0607.ea.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku