Hlavní navigace

Ultrabooky od Intelu budou mít konkurenci od AMD

13. 1. 2012

Sdílet

I když Intel všemožně propaguje ultrabooky a snaží se je označovat za nový směr vývoje PC, jejich hlavním problémem je cena. AMD proto chce nabídnout levnější alternativu.

Tenké a lehké notebooky postavené na chystaných čipech Trinity od AMD mají začínat na ceně od 500 dolarů, což je výrazně méně, než u konkurenčních ultrabooků postavených na platformě Intelu. AMD svoji novou mobilní platformu představilo na veletrhu CES a tvrdí, že poskytne stejný výkon, jako čipy Intelu. Také spotřeba procesorů kódově označovaných Trinity má být srovnatelná s chystanými 22nm procesory Ivy Bridge od Intelu a má se pohybovat kolem 17 wattů. Jak je u AMD ale zvykem, zajímavé nápady přicházejí se zpožděním, takže první notebooky postavené na této platformě by se na trhu měly objevit až ke konci letošního roku. Do té doby analytici očekávají, že by měly lehce klesnout i ceny ultrabooků postavených na platformě Intelu a to zhruba na úroveň kolem 700 dolarů, takže rozdíl nebude již tak markantní. Bližší informace termínu uvedení nových procesorů by společnost AMD měla zveřejnit 2. února na setkání s analytiky, kde by také měla odhalit svoje plány s novými tabletovými a desktopovými procesory.

AMD novou kategorii notebooků pravděpodobně bude označovat jako ultratenké a nemůže používat označení ultrabook, které má registrované Intel.

Mobilní procesory Trinity pro ultratenké notebooky mají být k dispozici ve dvoujádrovém i čtyřjádrovém provedení a podle Raymonda Drumbecka, marketingového manažera AMD mají mít stejný výkon, ale zhruba poloviční spotřebu oproti současným procesorům AMD z řady A s kódovým označením Llano. Výrazně by pak svým výkonem měly překonat procesory AMD řady E a C, které jsou zatím v nejlehčích modelech notebooků využívány.

AMD také chystá procesory Trinity pro běžné notebooky, které by měly mít navíc o 50 % rychlejší grafický výkon a o 25 % vyšší výpočetní výkon, tvrdí Drumbeck.

Procesory Trinity budou vyráběny 32nm procesem a budou spadat do rodiny Fusion, což znamená, že přijdou s kombinací výpočetních a grafických jader. Jádra mají být založena na chystané architektuře Piledriver, což má být vylepšená architektura Bulldozer a grafická jádra pak budou odpovídat těm z Radeonu HD řady 7000.

AMD má s procesory Fusion na trhu poměrně úspěch, zejména díky tomu, že přináší solidní grafický výkon do mobilní oblasti. Nicméně podíl Intelu na trhu se společnosti AMD příliš oslabit nepodařilo a během třetího čtvrtletí posílila z 18,3 % na 18,8 %, což je sice dobré znamení, ale není to nijak drastický nárůst.

Byl pro vás článek přínosný?