Hlavní navigace

Umělá inteligence má pomoci s překladem afrických jazyků

16. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Afrika má nepřeberné množství jazyků, se kterými digitální svět v podstatě neoperuje. Nejsou dostupné pro překlad, psaní a podobně; pomoci stav změnit má model AfriBerta.

Vědci z University of Waterloo se specificky zaměřili právě na jinak opomíjené africké jazyky. NLP se věnuje africkému kontinentu jen málo, neboť – vcelku logicky – je hlavní pozornost zaměřena na jazyky největší a nejběžnější jako angličtinu nebo španělštinu.

AfriBerta je neuronová síť, která využívá metod hlubokého učení k provádění příkazů a získávání instrukcí v 11 afrických jazycích, mezi něž patří amharština, svahilština nebo hauština. Celkem 11 jazyků se nezdá jako moc, ale pro začátek je to více než slušné – vědci odhadují, že s nimi mluví dohromady přes 400 milionů lidí. Ačkoli model AfriBerta nemá ani zdaleka tolik dostupných vstupních materiálů jako jiné algoritmy stejného typu, měl by dosahovat srovnatelné kvality, a to právě díky hlubokému učení.

soutez_casestudy

V budoucnu by se měly schopnosti neuronové sítě ještě rozšířit, a studium afrických jazyků by se tak mělo ještě zjednodušit a zpřístupnit. Je to také potenciální cesta, jak internet otevřít i méně rozvinutým a digitálním částem světa. Propast, která mezi nimi a státy Ameriky, Evropy a části Asie vzniká, je totiž značná.

Africký kontinent je domovem pro více než 1,3 miliardy lidí, navíc s velmi mladou věkovou strukturu. Edukovat tuto populaci a zpřístupnit jí internet jak jen to bude možné je pro budoucnost afrického kontinentu klíčové.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?