Hlavní navigace

Upgradujte si ve svém notebooku operační paměť - 2.díl

2. 9. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vdechněte svému notebooku nový život!

Předcházející díl

 

Pokud máte pocit, že vás výkon notebooku omezuje v práci, není nutno se s touto skutečností smiřovat. Je totiž velmi pravděpodobné, že pouhým upgradem operační paměti RAM dokážete svému přenosnému počítači vdechnout nový život.

Jak zjistíte, zda má váš notebook volný slot pro další modul operační paměti RAM

Ještě předtím, než se pustíte do shánění a kupování dalšího paměťového modulu, je třeba nejprve zjistit, zda váš notebook má vůbec volný paměťový slot, popřípadě zda vůbec notebook nějaké sloty má (notebooky mohou mít moduly operační paměti RAM připájeny k základní desce). K tomuto účelu je jako stvořený zdarma dostupný program Memory Scanner od firmy Crucial pro testování operační paměti.

Program Memory Scanner od firmy Crucial vám prozradí, zda máte v notebooku volné paměťové sloty a jaký druh operační paměti RAM můžete do těchto slotů použít.

Po spuštění programu Memory Scanner v našem případě záhy zjistíte, že notebook má dva paměťové sloty, přičemž jeden z nich je prázdný. Podobně na tom je většina nejžádanějších notebooků, protože toto řešení zajišťuje potřebnou flexibilitu při jejich výrobě a minimalizuje náklady. Nicméně je třeba připomenout, že i když budete mít v notebooku volný slot, nemusí k němu být nutně zajištěn snadný přístup. U některých notebooků bude třeba odstranit celou spodní část notebooku, u jiných je přístup ke slotům operační paměti naopak velmi jednoduchý.

U tohoto konkrétního notebooku Acer Aspire E 15 se ke slotům pro operační paměť RAM a k šachtě pro disk dostanete velmi snadno. Podobná situace je i u řady notebooků podobné cenové kategorie.

Pro účely tohoto článku týkajícího se upgradu operační paměti RAM použijeme jeden z velmi oblíbených notebooků, konkrétně Aspire E 15 od firmy Acer. Právě tento konkrétní model patřil a patří u Amazonu mezi nejprodávanější notebooky po několik měsíců. A snadno si dovodíte, proč tomu tak bylo: za 350 USD (o vánocích i za cenu pod 300 USD) získáte notebook s procesorem Core i3 sedmé generace, 4 GB DDR4 operační paměti RAM, pevný disk o kapacitě 1 TB a 15palcový monitor o rozlišení 1080p. Pro všechny, kdo mají omezené finanční prostředky, je to tak velmi zajímavá volba.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?