Hlavní navigace

Upgradujte si ve svém notebooku operační paměť - 4.díl

6. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
Vdechněte svému notebooku nový život!

Předcházející díl

 

Pokud máte pocit, že vás výkon notebooku omezuje v práci, není nutno se s touto skutečností smiřovat. Je totiž velmi pravděpodobné, že pouhým upgradem operační paměti RAM dokážete svému přenosnému počítači vdechnout nový život.

Jaký druh operační paměti RAM pro notebooky je vhodné pořídit?

Pokud víte, že má váš notebook volný slot pro operační paměť RAM (stejně jako náš notebook Acer E 15), pak je ten správný čas na to, abyste vyrazili do obchodu. Během posledních dvou let se v noteboocích používají dva typy operační paměti RAM a pouze jeden umožňuje upgrade – tím je DDR4. Moduly DDR4 neboli moduly SO-DIMM se dají sehnat v řadě provedeních lišících se jak rychlostmi, tak velikostmi.

Nejběžnějšími paměťovými moduly v noteboocích jsou dnes moduly DDR4/2133 a DDR4/2400. Možná vás napadne, zda byste nemohli pořídit ještě rychlejší paměťový modul RAM, například DDR4/2666, čímž byste zvýšili výkon notebooku ještě více. Zde ale pozor – tyto vysoké rychlosti nemusí podporovat váš procesor. Například osmá generace procesorů Core i3 podporuje pouze moduly DDR4/2400 a u jakéhokoliv rychlejšího modulu omezí jeho rychlost na tuto hodnotu. Je proto zcela zbytečné, abyste platili za rychlejší moduly, když je váš notebook stejně nepodporuje.

To samé platí i pro moduly a menší latencí nebo pro moduly s efektně vyhlížejícími hliníkovými chladiči. Jedná se opět o nákladnější řešení, které ve výsledku za více peněz nepřináší prakticky žádné navýšení výkonu.

Obecně tedy doporučujeme vsadit na značkové moduly, o nichž víte, že u nich v případě problémů (i když je to poměrně nepravděpodobné) můžete uplatnit záruku.

Co se týče kapacity, pak zde se doporučuje, aby všechny moduly měly stejnou kapacitu. Pokud tedy například máte v notebooku jeden moduly o kapacitě 4 GB RAM, pak je nejlepší do druhého slotu přidat další modul o stejné velikosti, tj. v tomto případě s kapacitou 4 GB.

Pokud budete chtít přidat ještě více operační paměti, například přidáním dalšího modulu o velikosti 8 GB ke stávajícímu modulu o kapacitě 4 GB, pak samozřejmě můžete, nicméně vězte, že výkon modulu o kapacitě 8 GB bude nižší.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?