Hlavní navigace

Upravujte soubory PDF v programu Microsoft Word - 2.díl

19. 11. 2020

Sdílet

 Autor: (c) markus_marb - Fotolia.com
Při práci se soubory PDF už nemusíte instalovat a ani kupovat žádné speciální programy. Základní funkce totiž nabízí i Word.

Předcházející díl

 

Úprava souborů PDF v programu Microsoft Word se zase o něco více zjednodušila, když firma Microsoft přidala do Wordu počínaje verzí Word 2016 další možnosti. Ostatně poměrně slušnými možnostmi při práci se soubory PDF disponuje i internetový prohlížeč Edge.

Úprava souborů PDF ve Wordu

Do souboru PDF otevřeného ve Wordu můžete velmi snadno přidávat další odstavce, upravovat či odstraňovat text a dokument se automaticky přeformátuje během psaní. Můžete dokonce odebírat nebo vyměňovat obrázky, měnit jejich umístění a funkce zalamování textu u odstavců textu upraví tok textu okolo obrázku v jeho novém umístění. Můžete měnit i velikost stránky, velikost okrajů, řádkování, typ fontu, velikost fontu a všechny další atributy fontů a řadu dalších vlastností.

V upravené verzi dokumentu byl změně typ fontu a velikost fontu v nadpisu, podnadpis, první a poslední odstavec byl rovněž změněn. Kromě toho byl do textu přidán žlutě zvýrazněný text a obrázek byl přesunut z pravého horního okraje k levému spodnímu okraji – to všechno bez jakýchkoliv problémů.

Úpravy a změny v dokumentu typu Adobe PDF provedené v programu Word

Kompatibilita Wordu s formátem PDF je nyní ve skutečnosti na tak vysoké úrovni, že stačí, když ve Wordu klepnete v dokumentu na obrázek pravým tlačítkem myši a zobrazí se celá řada prvků pro úpravu obrázku včetně ořezávání, změn velikosti, formátu, umístění, přidánípopisků, a dokonce i možnost pro připojení hypertextových odkazů.

Možnosti úprav obrázků včetně možnosti zalomení textu

Díky všem těmto novým funkcím můžete nyní použít Word jako nástroj pro DTP, výsledný dokument můžete uložit ve formě zkompilovaného/kondenzovaného dokumentu PDF a ten pak přímo poslat na tiskárnu pro hromadné zpracování. Toto je funkce, která je u malých firem nebo domácností naprosto neocenitelná právě proto, že tento segment si obvykle nemůže dovolit kupovat pro každou speciální funkci, která se objeví, nový program.

Skutečným přínosem pro kohokoliv pak je bezproblémové kopírování dat z jednoho dokumentu do druhého. Soubory PDF jsou menší, snáze se posílají e-mailem a jsou daleko vhodnější pro tisk, protože se jedná o přenositelný formát. Všechny prvky potřebné pro vznik výsledného produktu jsou součástí jednoho souboru.

Nevýhoda otevírání souborů PDF ve Wordu spočívá v tom, že některé firmy používají formát PDF, aby si do určité míry zajistily ochranu autorských práv v dokumentech, které distribuují. Pro tyto případy ovšem existuje řešení rovněž. Dokument typu Acrobat PDF můžete nastavit jen pro čtení a ochránit heslem, takže soubor nebude možné ani zkopírovat, ani převést.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?