Hlavní navigace

Upravujte své fotografie úplně zdarma - 3.díl

24. 10. 2012

Sdílet

 Autor: (c) micromonkey - Fotolia.com
Efekt červených očí je pro každou dobrou rodinnou fotografii doslova pohromou. V tomto dílu seriálu se dozvíte, jak odstraníte ze svých fotografií červené oči za pomoci programu pro úpravu fotografií.

Díky schopnostem dnešních digitálních fotoaparátů bychom mohli snadno dojít k závěru, že takřka není možné pořídit nepovedený snímek. Bohužel to není pravda, protože i digitální fotoaparáty mají svoje slabiny. V tomto seriálu se podíváme na nejčastější chyby, které se na digitálních fotografiích vyskytují, a zároveň vám poradíme, jak je odstranit, aniž byste si museli pořizovat speciální placený software.

 

1. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - úvod

2. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - možnosti úprav

Oprava červených očí

Na jednu stranu je lepší, pokud se pokusíte vyhnout vzniku efektu červených očí už při samotném pořizování snímku, na druhou stranu ale vězte, že pokud se vám to nepodaří, nic tak hrozného se neděje. Odstranění červených očí u vyfotografovaného snímku je totiž velmi jednoduché

Příčinou velmi dobře známého efektu červených očí je jasné světlo pocházející z blesku fotoaparátu. Toto světlo se pak odráží od sítnice oka fotografované osoby a vrací červenou barvu. Efekt se dá potlačit pomocí techniky odrazu blesku, kdy se jeho světlo odráží od stropu, popřípadě můžete přímo použít režim blesku fotoaparátu, který vznik efektu červených očí potlačí.

Další možností je úplné vypnutí blesku a využití přirozeného světla. Kvůli pomalejší rychlosti závěrky může dojít k zachvění fotoaparátu a následnému rozostření snímku. Naštěstí je oprava efektu červených očí na fotografiích poměrně jednoduchá a velmi efektivní.

Snímek, kde budete chtít odstranit efekt červených očí, zvětšete tak, aby na monitoru byly oči dostatečně velké. Na záložce Tools pak vyberte položku Red Eye Correction a následně kolem každého oka označte oblast, kde se má odstranit červená barva. Aby to program PhotoScape s opravou efektu červených očí nepřehnal, má tendenci odstraňovat červenou barvu spíše méně, takže zejména na okraji označené oblasti okolo oka vznikne červená záře. Pokud k tomu doje i u vaší fotografie, pak budete muset zbývající červeň odstranit ručně sami.

To samozřejmě můžete provést několika způsoby, nicméně zřejmě tou nejsnazší a kupodivu zároveň nejefektivnější je použití klonovacího razítka. Způsobu používání tohoto skvělého nástroje se podíváme později, a to v díle, kde se budeme věnovat odebírání nežádoucích objektů.

Tento díl je součástí seriálu Upravujte své fotografie úplně zdarma a používá zdarma dostupný nástroj pro úpravu obrázků s názvem PhotoScape, který si můžete stáhnout na internetové adrese www.photoscape.org/. Zde uváděné návody jsou samozřejmě použitelné i v jiných nástrojích pro úpravu obrázků, nicméně níže uvedené kroky popisují postup použitelný právě v programu PhotoScape.

Jak odstranit efekt červených očí: předtím a potom

Odstranění efektu červených očí

CS24

Pro odstranění efektu červených očí můžete použít program PhotoScape, popřípadě jakkoliv jiný nástroj pro úpravu obrázků…

Odstranění efektu červených očí

Původní stav…

Po opravě…

V příštím díle našeho seriálu se budeme věnovat ořezávání obrázku, s jehož pomocí se dá opravit chybné zaměření snímku.

Byl pro vás článek přínosný?