Hlavní navigace

Upřesňující informace o Alan Wake

28. 3. 2009

Sdílet

Vývojáři si opět pustili ústa na špacír a vzešlo z toho pár upřesňujících informací. Tyto informace nás ujistily o tom, že z Alan Wake nebude žádná další tuctovka

Pět let uplynulo od doby, co byl Alan Wake oznámen. Za tu dobu jsme se dočkali kusých informací, které do sebe víceméně nijak zásadně nezapadaly a poskytovaly nám pouze zkreslený náhled na hru jako celek. Pojďme se na ni tedy podívat ve světle nových poznatků.


Příběh Alan Wake se točí okolo stejnojmenného spisovatele, který už dva roky není schopný vyprodukovat pořádnou knížku. Ve snaze pomoct mu, mu jeho žena zařídí dovolenou v malém městečku zvaném Bright Falls. Ovšem jakmile se v tomto městě oba dva usadí, začnou Alana děsit noční můry, které nenápadně přecházejí ve skutečnost. Jakmile zmizí veškeré Alanovy poznámky o nové knize a spolu s nimi i jeho žena, nezbývá mu nic než se postavit svým nočním můrám a jít svou ženu zachránit.

První, co vám autoři o hře poví, je fakt, že se nejedná ani o akci podobnou Maxu Paynovi, ani o horor, kterých tady máme mraky. Dle jejich oznámení se totiž v Alan Wake zařadí do skupinky her psychologických. Přestože se v něm bude bojovat a místy i střílet, nepřáteli se vám nestanou oživlé mrtvoly, či jiná klišé a to prý zajistí hře uvěřitelnost. Klíčovým rysem se zde má stát atmosféra, jež se také opírá technické zpracování.

Autoři vyvinuli dynamický systém ovládání počasí, který zajišťuje proměnlivost hry každým okamžikem a díky tomu se bude měnit i její hratelnost. Kromě grafického pozlátka se proto můžete těšit na ztíženou jízdu v autě, pokud bude pršet, nebo třeba náhlý pád mlhy, jehož důsledky jsou vcelku jasné. 

Kromě počasí se autoři odvolávají také na kvalitu světelných efektů. Tvrdí totiž, že by se Alanova baterka měla zapsat do historie stejným písmem jako Bullet-Time v prvním Maxovi. Jak toho hodlají dosáhnout, už však tají.

Hra má být, podobně jako poslední reinkarnace Alone in the Dark, rozdělena do epizod, z nichž každá má mít svůj epický konec, který nás nenechá ji vypnout a příjemnou cestou nás donutí k pokračování.

Datum vydání je prozatím obestřeno neproniknutelnými tajemstvími. Doufejme, že se z Alan Wake nestane další Duke Nukem Forever, a že bude, v nejlepším případě, hratelná ukázka na letošní E3.

Zdroj: IGN.com

Byl pro vás článek přínosný?