Hlavní navigace

USB-C EPR - nabíjení pro nejnáročnější

31. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Fotolia © ruslan1117
Konec nabíjecímu zmatku. Nová specifikace USB-C představuje další krok ke standardizaci nabíjení i těch nejnáročnějších zařízení.

Orgán dozorující specifikace USB významným způsobem rozšířil jejich proudovou kapacitu umožňující USB-C nabíječkám přísun až 240 W, což umožní s jejich pomocí nabíjet i herní notebooky, pracovní stanice a další zařízení, které se dosud musely vejít do hodnoty 100 W.

USB Implementors Forum vydalo revizi USB-C specifikací s kódovým označením 2.1, přičemž rozšíření na 240 W v něm jmenuje jako Expanded Power Range. Zařízení s podporou této nové specifikace by měla být dostupná ve druhé polovině letošního roku. V současnosti si většina notebooků pro běžné využití vystačí s 65 W, pro což je stávající 100 W standard nabíječek plně dostačující. Například výkonné herní notebooky však jsou energeticky náročnější, takže lze předpokládat, že ty z nové specifikace budou těžit nejvíc.

soutez_casestudy

USB-IF uvádí, že designy nových kabelů mohou být od těch stávajících mírně odlišné, s přidaným kapacitorem sloužícím coby prevence před jiskřením mezi konektorem a zástrčkou. Méně zřejmé je však to, jak EPR kabel na první pohled odlišit od „normálního“ USB-C kabelu; USB-IF sice uvádí, že EPR kabely budou muset být značeny elektronicky a viditelně identifikovatelné prostřednictvím EPR ikon, jak budou vypadat, se ale zatím neví.

USB-IF neuvádí ani to, jak nové specifikace ovlivní existující ekosystém USB-C hubů, nicméně se předpokládá, že výrobci budou muset zákazníky upozornit, zda jejich produkt je, nebo není s EPR kompatibilní, a jistě se dočkáme i zcela nových produktů. USB-C už v oblasti standardizace konektorů učinilo kus práce a je fajn vidět, že další krok má před sebou, tentokrát dotýkající se nabíječek!

Byl pro vás článek přínosný?