Hlavní navigace

Uvolněte si místo na svém pevném disku či na disku SSD - 1.díl

14. 6. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také se vám zdá, že se toho na váš pevný disk moc nevejde? Možná to ale bude jen tím, že vám cenné místo na disku zabírají data, bez nichž se velmi snadno obejdete. Skutečně potřebujete vše, co máte na svém pevném disku uloženo?

Jak praví již dnes poněkud obnošené rčení: na žádném, byť sebevětším pevném disku není nikdy dostatek místa. Snad nebude příliš troufalé, když si tipneme, že prakticky každý, kdo pracuje s počítačem, se někdy dostal do situace, kdy musel řešit nedostatek místa na disku. I v našich dřívějších návodech jsme se problematikou nedostatku místa a jeho uvolnění již zabývali, ovšem především se jednalo o uvolnění místa obsazeného operačním systémem Windows a aplikacemi. Tentokrát bychom svoji pozornost zaměřili na knihovny a datové soubory. Pokud i vy patříte mezi běžné uživatele počítače, pak vězte, že právě tyto soubory zabírají místo na disku nejvíce a pravděpodobnost, že právě tyto soubory zabírají místo na disku zbytečně, je tak poměrně vysoká.

Ale i naše rady mají svá omezení a v tomto případě to možná platí dvojnásob. Přesně vám totiž nemůžeme říci, co máte odstranit – to totiž záleží jen a jen na vás. My vám v tomto případě můžeme dát nějaké obecné rady, doporučit obecné postupy a popřípadě poradit, které zdarma dostupné nástroje můžete použít pro usnadnění práce.

Jak najít ten největší odpad

Vzhledem k tomu, že budete pravděpodobně chtít celý úklid vyřídit řádově v minutách a nikoliv hodinách, bude rozumné soustředit se na soubory a složky s největší kapacitou. Co se týče času, j doba, za kterou smažete soubory o velikosti 1 KB prakticky stejná jako doba, za kterou smažete 1 GB dat. Rozdíl (velmi podstatný) je v tom, že soubor o velikosti 1 GB zabírá na disku milionkrát více místa.

Složky, které mají velkou kapacitu, často obsahují i velké soubory. A i kdyby tomu tak nebylo, mohou se v takových složkách nacházet tisíce malých a potenciálně zbytečných souborů.

Pro vyhledávání velkých souborů a složek vám doporučujeme použít nástroj Folder Size od firmy Mind Gems. Vzhledem k tomu, že tento nástroj lez integrovat do Průzkumníka souborů a vzhledem ke grafickému rozhraní a zobrazování výsledků v koláčových grafech a schopnosti poskytování velmi podrobných informací určitě splní vaše představy, protože pracuje velmi svižně a efektivně.

Folder Size

Je docela možné, že vám zdarma dostupná verze nebude postačovat. Pak si za cca 500 Kč můžete pořídit edici Personal, která disponuje řadou dalších dodatečných funkcí.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?