Hlavní navigace

Užitečné tipy pro Mapy Google

10. 12. 2021

Sdílet

Google Maps Autor: Google
Mapy Google (Google Maps) nabízejí mnoho zajímavých funkcí, které vám usnadní každodenní život. Chcete například vědět, ve kterou denní dobu optimálně zajít do vašeho oblíbeného obchodu?

Mapy od Googlu jsou užitečným pomocníkem, který kromě mapových podkladů přináší funkce, které by neměly ujít vaší pozornosti. Google Maps jsou dostupné jak ve formě aplikace pro mobilní zařízení, tak i ve webové verzi, kterou můžete pohodlně používat na svém počítači. Podívejme se na zajímavé funkce, jež tato webová verze nabízí.

Vytíženost obchodů a provozoven

Pokud chcete zajít na nákup či zajet natankovat pohonné hmoty a rádi byste se vyhnuli frontám nebo velkému počtu osob v obchodě, pak vám Mapy Google prozradí, jaká je „vytíženost“ dané provozovny. Data o koncentraci lidí přitom mapy získávají od uživatelů mobilních zařízení, kteří Googlu udělili souhlas s anonymním sběrem dat.  

Pro zobrazení vytíženosti provozovny stačí v Mapy Google vyhledat nebo zvolit na mapě požadovaný objekt a v levém sloupci se vám pod obecnými informacemi zobrazí také informace o vytíženosti dané provozovny. Přehledně se tak dozvíte, jak se v závislosti na denní době mění její vytíženost a zjistíte také, jaká je aktuálně návštěvnost oproti dlouhodobému průměru daného dne.

Google Maps

V přehledu se také podívat, jaká je vytíženost v ostatní dny v týdnu. Stačí v rozbalovacím menu zvolit požadovaný den.

Google Maps

Intenzita provozu na silnicích

Pokud se již rozhodnete vyrazit na cesty, poskytnou vám Google Maps informace o aktuální intenzitě provozu. Stačí zapnout vrstvu s provozem. V levém dolním rohu obrazovky zvolte ikonu „Vrstvy“ a z nabídky vyberte „Provoz“.

Google Maps

V mapě se na komunikacích zobrazí barevné čáry, jejichž odstín reprezentuje hustotu provozu. Můžete tak snadno naplánovat trasu, která povede po komunikacích s mírnějším provozem. Google Mapy pak uvažují s intenzitou provozu při plánování tras.

Google Maps

Další dostupné vrstvy

Google Maps poskytuje také další zajímavé vrstvy, které si můžete zobrazit. V našich končinách je užitečná zejména vrstva „Veřejná doprava“, která vám zobrazí trasy linek hromadné dopravy, například v Praze tramvajové trasy a trasy metra.

soutez_casestudy

Google Maps

Za povšimnutí stojí také například vrstva s trasami pro cyklisty nebo Street View, zobrazující ulice a další prostranství prostřednictvím panoramatického snímkování. Samozřejmostí je pak satelitní pohled namísto standardního mapového podkladu.

Google Maps
Google Maps

Street View s možností porovnat vývoj v čase

Pokud si chcete prohlédnout panoramatické snímky daného místa, pak můžete v rámci Street View porovnávat také vývoj tohoto místa v čase. Google totiž v rámci svých map snímkování některých míst pravidelně opakuje a všechna tato provedená snímkování jsou v mapách dostupná. Stačí aktivovat Street View buď jejím výběrem ve vrstvách a následnou volbou požadovaného místa, případně přemístit „panáčka“ z pravého dolního rohu do požadované pozice.

Google Maps
Po „přenesení“ do zájmového místa klikněte v levém horním rohu na časový údaj o pořízení snímku. Dojde k rozbalení časové osy, na které můžete přecházet mezi jednotlivými snímkováními v historii.
Google Maps
Google Maps

Byl pro vás článek přínosný?