Hlavní navigace

V labyrintu operačních systémů Googlu

10. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Magdalena Petrova, IDG
Máte už teď zmatky v operačních systémech od Googlu? Budou ještě větší!

Přístup Googlu k operačním systémům je pro širokou veřejnost dlouhodobě matoucí. Už jen samotná existence dvou tak podobných systémů jako jsou Android a Chrome OS nemusí dávat smysl. Nicméně Google, jak známo, měl plán: Android coby systém pro dotyková zařízení, Chrome OS pro ty, řekněme, s většími obrazovkami a mechanickými klávesnicemi.

A jak se ukazuje, navzdory tipům mnohých odborníků předvídajících budoucí přežití pouze prvního jmenovaného, oba mohou fungovat ve vzájemné symbióze. Ačkoliv, Google chystá novinku, která uchopení obou systémů ještě maličko zkomplikuje.

Plánované vydání Androidu Q totiž pojetí, ve kterém je jeden systém pro mobilní zařízení a druhý pro desktopy, nabourá. V prvé řadě proto, že přidá desktop mód pro samotný Android. Už únik prvního preview přitom vzbudil rozruch. Proč by Google po letech prezentování Chrome OS coby doplňující desktopové platformy něco takového dělal? Aby nabídl desktopové rozhraní pro telefony připojené k větším obrazovkám, jak uvedl na nedávno skončené I/O konferenci.

Desktopový mód Androidu Q tak umožní zobrazit více oken současně po připojení telefonu skrze HDMI. Jestli vás napadá, proč by někdo takto používal telefon spolu s obrazovkou při existenci Chromu OS, nejspíš nejste jediní. Vždyť minulost už několikrát ukázala, že podobná řešení byla ve finále vždy vnímána jako druhořadá, nesrovnatelná se zkušeností z užívání běžného notebooku, ať už s nainstalovaným Chrome OS nebo jakýmkoliv jiným operačním systémem.

Otazníků však novinka vzbuzuje víc. Například v souvislosti s uvedením tzv. Chytrých displejů a snahou prezentovat virtuálního asistenta jako samostatnou platformu – Android nabádá vývojáře k vývoji aplikací, které by běžely jako na mobilních zařízeních s Androidem, tak na Chytrých displejích, tedy nikoliv androidových aplikací, ale zcela nového druhu programů. A aby nebyly věci málo komplikované, zmiňme, že zatímco třeba chytré displeje od Lenova běží na operačním systému Android Things, ty od Googlu využívají technologii Google Cast. A to už se ani nechceme pitvat ve Fuchsii – v minulosti rádoby univerzálním, dnes spíš experimentálním operačním systémem, který Google poprvé uvedl před třemi lety.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak se tedy z labyrintu různých a vzájemně se překrývajících operačních systémů od Googlu vymotat? Jako červená nit se jím vine jedno: Google Asistent. Asistent, jemuž všechny ostatní zmíněné systémy a jejich hybridy, dláždí cestu coby skutečné operační platformě budoucnosti. Takže ačkoliv možnost desktopového rozšíření Androidu Q vnáší do světa operačních systémů Googlu další zákoutí a možné slepé uličky, firmě to starosti dělat nemusí.

Protože jak se zdá, Google ani nechce, abyste se v téhle džungli vyznali. Stačí, když váš systém a vaše zařízení bude kompatibilní s googlovskými službami – ano, včetně Asistenta –, bez nichž se neobejdete. Takže pokud byste se chtěli náhodou někdo ptát, jaký je rozdíl mezi telefonním Androidem v desktop módu a Chromebookem v tablet módu, neptejte se.

Byl pro vás článek přínosný?