Hlavní navigace

Vážené čtenářky, vážení čtenáři!

1. 6. 2008

Sdílet

Protipirátská organizace BSA zcela nedávno zveřejnila výsledky užívání nelegálně nainstalovaného softwaru. V


Protipirátská organizace BSA zcela nedávno zveřejnila výsledky užívání nelegálně nainstalovaného softwaru. V celosvětovém žebříčku se Česká republika, která si mírně polepšila na 39?% pirátských kopií, pohybuje v první třicítce zemí s nejnižším podílem. V rámci Evropské unie jsme se umístili na uspokojivém 11. místě, avšak stále poměrně vysoko nad evropským průměrem, který činí 35?%. Asi nikoho nepřekvapí, že za naší republikou se na dalších místech objevují zejména státy východního bloku. I zde však najdeme překvapivé hříšníky, kterými jsou například Francie (42?%) nebo Itálie (49 %). Naopak nejméně nelegálních instalací nalezneme v Lucembursku (21?%) či Rakousku (25 %). Nejhůře je na tom Bulharsko a Rumunsko s brutálními 68?% pirátských kopií.
Ze zprávy také vyplývá, že byť se v mnoha zemích daří softwarové pirátství snižovat, bohužel se na celkovém podílu promítá zejména rychlý rozvoj trhu s počítači v zemích, kde je míra pirátství vyšší. Hlavním zdrojem nelegálních programů i nadále zůstává internet, na kterém je možné tyto kopie pořídit za zlomek ceny legálního softwaru nebo zcela zdarma. Nejvíce se kradou hry, operační systémy Windows, antivirové programy, balíky kancelářských aplikací nebo aplikace pro práci s grafikou. Nelegální kopie však může přinést i velké problémy: například v podobě viru, odesílání vašich citlivých dat a v neposlední řadě také kvůli porušení autorských práv s odpovídajícími sankcemi.
Záměrně tato fakta zmiňuji s ohledem na aktuální číslo PC Worldu. V něm se totiž mimo jiné dočtete o tom, že například na poli firewallů existují varianty, které váš počítač dokonale zabezpečí a ještě za ně neutratíte ani korunu. Pointou tedy je, že v okamžiku, kdy si chcete pořídit jakýkoli software a předem víte, že utrácet rozhodně nebudete, není na škodu se porozhlédnout po alternativách vámi žádaného programu či hry, protože mnohdy zjistíte, že lze získat produkt ve stejné, nebo alespoň přibližně stejné kvalitě zcela legální cestou a zdarma – a to je přece rozhodně lepší varianta oproti cestě zločinu. Přeji vám proto příjemně strávené chvilky nad stránkami nového čísla PC Worldu, s nadějí, že vám budou dobrými rádci a pomocníky, na které se vždy rádi obrátíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku