Hlavní navigace

Ve Velké Británii testují hluboké učení ve zdravotnictví, výsledky jsou slibné

27. 2. 2019

Sdílet

 Autor: © Pixabay
Nemocnice v Birminghamu momentálně testuje systém hlubokého učení, který má pomocí s diagnózou ischemické choroby srdeční.

Při osvědčení nahradí současné invazivní metody diagnózy, které nebývají pro pacienta ani příjemné, ani prospěšné. Ischemická choroba srdeční, která může vést k rozvoji anginy pectoris a ve finálním stádiu až k infarktu myokardu.

Infarkt je jednou z nejčastějších příčin úmrtí po celém světě. Nemocnice Birmingham City si od bezpečnějšího a efektivnějšího rozpoznání ischemické choroby slibuje zlepšení zdravotní péče.

 

Zdravotnická informatika roste na důležitosti

Kalifornská společnost HeartFlow, která nástroj vyvinula, využívá algoritmy hlubokého učení k analýze snímků z výpočetní tomografie a následnému vystavění personalizovaného 3D modelu srdce a souvisejících cév. To následně ilustruje dopady zablokování konkrétních koronárních tepen. Doktoři se následně mohou rozhodnout, zda do srdce proudí dostatek krve.

Typická diagnóza je jinak prováděna pomocí invazivní angiografie, během níž lékař zavede katetr do cévního řečiště, nejběžněji prostřednictvím tříselné nebo zápěstní tepny, což však pro pacienta není zrovna ideální zákrok. Běžným vedlejším příznakem je krvácení, ale existuje i šance na alergickou reakci, poškození tepen nebo srdeční infarkt.

Místo angiografu tak metoda HeartFlow využívá snímky z tomografie, což je víceméně nenáročná procedura a pro pacienta bezpečná. Použití rentgenu sice rovněž není ideální, ale výrazně méně invazivní, což je pro potenciálně už tak oslabeného pacienta vhodnější.

Vytvořené snímky jsou poslány do cloudového úložiště nemocničního systému a následně zaslány do centrály HeartFlow v Kalifornii, kde jejich software snímky analyzuje. Poté vytvoří barevný, digitální 3D model pacientova krevního toku, který je zpět odeslán příslušnému doktorovi. Ten následně určí nejlepší formu léčby.

CS24

Software nyní prochází testy v Birminghamské nemocnici. Pokud uspěje, umožní diagnózu pacientů jednoduše a za relativně krátkou dobu oproti jinak standardní invazivní operaci.

Prozatím je však novinka v brzké fázi a testuje se na relativně malém celkovém počtu pacientů: v mnoha případech je totiž i přes HeartFlow metodu potřeba invazivní angiografie, i kvůli spolehlivosti. Do budoucna by však technologie najít využití měla.

Byl pro vás článek přínosný?