Hlavní navigace

Ve Windows 11 může být víc pop-up oken

24. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft vylepšil aplikaci Tipy. Se seznamováním s Windows 11 pomůže prostřednictvím vyskakovacích oken.

Pop-up okna jsou částí Windows, která uživatele operačního systému názorově rozděluje. Pokud se neřadíte mezi jejich fanoušky, měli byste se nejspíš obrnit, jelikož Microsoft si zahrává s myšlenkou, že jich ve Windows 11 ještě přidá. Nutně se však nemusí jednat o špatné zprávy.

Z dokumentace k Insider Preview Buildu 22458 vyplývá, že do něj je zahrnuta vylepšená aplikace Tipy s více nápovědami, jak nový operační systém používat. A zároveň Microsoft předesílá, že tyto tipy budou rozesety ve všech úrovních systému, pomáhající uživatelům objevovat jeho zákoutí a funkce. Zda na uživatele budou vyskakovat automaticky či zda je bude nutno „aktivovat“ prostřednictvím aplikace (skrz kterou by šly také vypnout), zatím není jasné.

Microsoft s pop-up tipy ve Windows začal někdy před pěti lety, přičemž už od počátku budily kontroverze. Ty vůbec největší nejspíš pop-upy související s přechodem z Windows 8.1 na Windows 10. Jestli součástí kampaně nabádající k přechodu na Windows 11 budou podobné tipy a výzvy, firma zatím neuvedla. Vyloučeno to však není, scénář kampaně Windows 11 totiž zatím v mnohém připomíná ten „desítkový“, ačkoliv konkrétnější informace má Microsoft teprve sdělit.

Na druhou stranu, propagace nových funkcí operačního systému Microsoftu nikdy moc nešla. Například prohlížeč Edge po aktualizaci při prvním spuštění nabízí na front page seznam novinek, aplikace sady Office na ně upozorňují pro změnu v malém vyskakovacím okně. Obecně má coby přehled nových funkcí Windows sloužit právě jmenovaná aplikace Tipy, je však otázkou, jak často ji uživatelé používají, případně zda o její existenci vůbec vědí.

V rámci Windows 11 ji však čeká vylepšení, nejen vzhledové, ale též obsahové. 

příloha_ovladnete_sva_data

„Doplnili jsme Tipy o víc než stovku nových tipů, které vám pomohou v seznamování s Windows 11 a naučí vás nové věci. Od klávesových zkratek, přes možnosti optimalizace vašeho počítače až po zajištění lepších herních zážitků,“ uvádí Microsoft s tím, že je připraven další tipy do stejnojmenné aplikace přidávat za chodu, v reakci na zpětnou vazbu uživatelů.

I přes sliby však mějme na paměti, že build z Insider Dev kanálu je stále určen jen pro testování, takže ve finální verzi Windows 11 se tyto pop-upy vůbec objevit nemusí. Případně mohou, ale ne hned.

Byl pro vás článek přínosný?