Hlavní navigace

Ve Windows 8 bude opět na výběr z několika prohlížečů

25. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft se po námitkách ze strany Evropské komise rozhodl ještě před uvedením Windows 8 do prodeje změnit způsob, jakým si uživatel bude vybírat internetový prohlížeč.

Evropská komise se v současné době stále zabývá stížností, podle které Microsoft nedává některým uživatelům operačního systému Windows 7 na výběr z různých internetových prohlížečů, k čemuž se původně zavázal. Podle Komise společnost selhala při implementaci výběrové obrazovky do prvního servisního balíčku pro Windows 7, takže si milióny evropských uživatelů v období mezi únorem 2011 a červencem 2012 nemohly svobodně zvolit, jestli budou používat Internet Explorer nebo konkurenční produkt.

Microsoft se v roce 2009 právně zavázal, že na trh Evropské unie uvede zvláštní verzi operačního systému Windows 7 obsahující obrazovku zvanou ballot screen, která uživatele při prvním spuštění systému vyzve k výběru internetového prohlížeče. Evropské antimonopolní orgány tak chtěly narušit dominantní pozici IE, které podle jejich názoru dosáhl pouze díky dlouhodobého propojení prohlížeče se systémy Windows.

Komise v oficiální zprávě uvádí, že Microsoft byl o vznesených námitkách informován a dostal čtyři týdny na formální reakci. V nejhorším případě by mohla být společnosti uložena pokuta ve výši až 10 % z jejího celosvětového obratu. Podle Komise jde však spíše o právní maximum, takže v reálu by šlo o výrazně menší částku.

Microsoft ve svém prohlášení uvedl, že celou věc bere velmi vážně. I když šlo prý o důsledek technické chyby, je připraven vyvodit důsledky. Nyní chce především učinit takové kroky, které zajistí, že se něco podobného už nebude opakovat. Za chybu se společnost omluvila a ujistila Komisi, že je připravena s ní úzce spolupracovat. Rozhodnutí Komise velmi uvítal výrobce konkurenčního prohlížeče Opera, který byl již iniciátorem původní stížnosti z roku 2009.

Evropská komise se v souvislosti s vyšetřováním zajímala také o nový operační systém Windows 8. Úřad trvá na tom, že pokud se uživatel rozhodne používat konkurenční produkt jako výchozí prohlížeč, musí mu Windows 8 okamžitě vyhovět bez zobrazování jakýchkoliv varování či jiných opatření. Také by mělo jít odstranit ikonu Internet Exploreru z úvodní obrazovky. Podobně Komise zkoumala také Windows RT pro tablety, kde však nenarazila na žádné problémy.

Microsoft se tak po jednání s Komisí rozhodl změnit některé aspekty výběru prohlížeče ve Windows 8, což by se v systému mělo projevit ještě před jeho oficiálním uvedením do prodeje v tomto týdnu.

Byl pro vás článek přínosný?