Hlavní navigace

Vědci testují podvodní Wi-Fi

17. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Nová technologie má zlepšit účinnost systémů včasného varování před vlnami cunami.

Za ambiciózním projektem stojí tým vědců ze státní univerzity v americkém Buffalu. Jejich cílem je vytvořit standard pro podvodní komunikaci.

Na rozdíl od klasického Wi-Fi, které používá rádiové vlny, se ponořená síťová technologie spoléhá na zvuk. Rádiové vlny jsou sice schopné proniknout skrz vodu, je při tom však výrazně narušen jejich rozsah a stabilita. Zvukové vlny jsou pro toto prostředí naopak více než vhodné, což by jistě potvrdili delfíni nebo velryby.

Bezdrátová komunikace pod vodou je možná již delší dobu. Problém však dosud představovalo propojení samostatných systémů používaných různými organizacemi.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru například využívá akustických vln pro odeslání dat ze senzorů umístěných na mořském dně do bójí na hladině – jde o součást systému ochrany před vlnami cunami. Kvůli rozdílům v infrastruktuře však tato data nemohou být rychle sdílena společně s informacemi od amerického námořnictva.

Řešením této situace by byl právě standard pro podvodní bezdrátovou komunikaci. „Ponořenou bezdrátovou sítí získáme možnost shromažďování a analyzování dat z našich oceánů v reálném čase,“ říká šéf výzkumu Tommaso Melodia.

Tím, že se tato data zpřístupní komukoliv s chytrých telefonem nebo počítačem, se zachrání mnoho životů při cunami či jiných přírodních katastrofách.

Vědci zatím technologii testovali na jezeru poblíž Buffala. Výzkumný tým ponořil do jezera dva 18kg senzory a prostřednictvím notebooku se jim podařilo navázat bezdrátové datové spojení.

O další detaily k projektu se chtějí vědci podělit příští měsíc na konferenci na Tchaj-wanu.

Byl pro vás článek přínosný?