Hlavní navigace

Vědci zkouší rychlejší a levnější metodu výroby tranzistorů

25. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © alphadogdesign - Fotolia.com
Vědci ze švýcarského technologického institutu École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) v současné době zkoumají možnosti použití dynamické litografie pro vytváření nanostruktur.

Rychlejší, levnější a dokonalejší. Takové jsou přednosti dynamické litografie, nové metody pro vytváření miniaturních struktur, které tvoří tranzistory a křemíkové procesory. Princip šablonové techniky pro vytváření struktur v nanometrickém měřítku je jednoduchý: substrát – křemíkový plátek nebo plastická hmota – je umístěn ve výparníku, na kterým se nachází maximálně 200nm šablona s otvory.

Během procesu odpařování kovu se šablona chová jako maska a pouze kov, který projde přes otvory, se objeví také na substrátu. Tak je možné kov na substrát umístit ve velmi specifickém tvaru. Přesnost je velmi důležitá pro tranzistory nebo jiné elektronické komponenty vyrobené z těchto substrátů. „Vezměte si kus papíru a vyřízněte v něm kruh. Když pak tento papír přiložíte ke zdi a postříkáte jej sprejem, objeví se na zdi pěkný kruh. To je ve své podstatě princip, který jsme použili i my,“ řekla Veronica Savuová z EPFL. Použití šablony podle ní není žádnou novinkou. Nové je její použití v tak malém měřítku.

Vědci použili dynamickou šablonovou litografii, protože statické šablony přinášejí mnoho omezení. Není například možné získat více různých vzorů z jediné šablony. Dynamická litografie naproti tomu umožňuje vytvářet vlastní designy ze stejné šablony. „Šablona může být během odpařování kovu průběžně přesouvána a je tak možné nanášet několik různých dvourozměrných vzorů během jediné operace,“ vysvětlila Savuová. Metodu se již povedlo aplikovat na 100mm substrát běžně používaný v průmyslu.

Dynamická nebo statická litografie by mohla nahradit tradiční odporové nanolitografické metody používané v průmyslu nyní. Současné metody jsou příliš nákladné a složité. Dynamický přístup by vedl k výraznému snížení nákladů i zvýšení rychlosti produkce. Vědci nyní hodlají technologii dále testovat.

Byl pro vás článek přínosný?