Hlavní navigace

Velké srovnání – Chromebook, nebo Windows PC? (II.)

2. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Jestliže jste zatoužili po novém notebooku, možná řešíte dilema: model s Windows, nebo Chromebook? Následující text má ambici vám ho ve dvou částech pomoci rozseknout!

Práce

Náš pracovní den se zpravidla točí kolem aplikací pro produktivitu. Jak notebooky s Windows tak Chromebooky v tomto ohledu nabízejí řadu možností volby, primárně však vycházejí z vlastní nabídky, tedy sady Google Workspace, respektive Microsoft Office.

Preferujete-li balík od Microsoftu, dobrá zpráva je, že při existenci Office Online nejste vázáni na Windows a ke svým oblíbeným službám můžete přistupovat skrz prohlížeč, tedy klidně skrz Chrome na Chromebooku. Navíc, tato jejich verze je mnohdy aktualizována přednostně. (Případně, aplikace Microsoft Office existují také coby androidové.)

Online běží samozřejmě i sada Google Workspace, ačkoliv s o něco méně funkcemi než nabízí Office Online. V zásadě však v tomto ohledu mezi dvěma typy zařízení nelze určit jasného favorita, ačkoliv vybíráte-li zařízení pro kancelářskou práci, rozhodně doporučujeme model s klávesnicí.

Prohlížení

Prohlížet web na zařízení s Chrome OS je prakticky totožné jako prohlížet ho v Chromu na počítači s Windows. Podstatný rozdíl je v tom, že s Windows nejste omezeni pouze na Chrome, ale můžete si zvolit jakýkoliv preferovaný prohlížeč, včetně nového Edge, který se Chromu podobá stále víc. Vzhledem k jednodušší povaze Chrome OS však některé komplexnější stránky působí na Chromeboocích responzivněji. Na druhou stranu, nižší RAM vás může omezovat při práci s větším množstvím záložek.

Hraní

Zde je odpověď celkem jednoznačná. V oblasti gamingu dominují historicky počítače s Windows, ačkoliv přinejmenším pestrostí výběru jim díky přibývajícímu množství „exkluzivních“ titulů a provázanosti s Androidem začínají Chromebooky konkurovat. Na rozběhnutí těch nejatraktivnějších – a na hardware nejnáročnějších – titulů Chromebooky pochopitelně nestačí, jejich hendikep však může eliminovat rozmáhající se hraní v cloudu.

Nabídka aplikací

Hry nepochybně spadají do kategorie aplikací, podívejme se ale i na ty, které nám usnadňují každodenní používání. Obchod Google Play loni v létě evidoval skoro 3 miliony aplikací a i když Microsoft podobné statistiky už nezveřejňuje, je zřejmé, že Google má v tomto navrch. Windows ale zase těží z historie a z nepřeberné nabídky programů a kódů už dávno zanesených virtuálním prachem, přesto stále používaných.

V čem mají v tomto ohledu Chromebooky ještě navrch, je skutečnost, že na rozdíl od počítačů s Windows si s nimi nepořídíte haldu předinstalovaného crapwaru, o který vůbec nemáte zájem.

Běží Windows aplikace na Chromeboocích?

Ano i ne. Google nedávno představil virtualizační funkci Parallels Desktop, s níž můžete používat například offline verzi Microsoft Office. Funkci však zatím podporuje jen pár vybraných Chromebooků určených pro firemní použití a většina běžných uživatelů ji tak využít nemůže.

Každodenní používání

Vedle srovnání zjevných způsobů využití je dobré se zaměřit též na nepatrné detaily. Často přehlíženým je totiž přístup Googlu k aktualizacím a zabezpečení, které probíhají na pozadí bez nutnosti restartu, který občas dokáže nepříjemně narušit práci ve Windows. Zkrátka, googlovské aktualizace jsou rychlejší a méně rušivé. A obecně, Chromebooky při startování systému působí celkově svižněji, a na tom, že se na nich nesetkáte s obávanou „Modrou smrtí“ si Google dokonce postavil reklamu.

Pravda ale také je, že některé každodenní úkony mohou být s Chromebookem otravné, zvlášť pokud jste byli léta zvyklí na práci ve Windows. Třeba obyčejné tisknutí na tiskárnách vyvinutých pro Windows a Macy. Google tuto obtíž adresoval teprve loni funkcí Google Cloud Print. Připravit je též třeba na zvykání si na nové klávesové zkratky anebo počítat s tím, že Chromebooky na rozdíl od Windows nepodporují zápis řeči ani přepis rukopisu.

Zabezpečení

Spíš než abychom určovali vítěze, je třeba vypíchnout, jak se Chromebooky a notebooky s Windows zásadně liší. Relativní jednoduchost Chromebooků nabízí méně zranitelných míst a pro Google bylo jejich zabezpečení jednoznačnou prioritou. Při brouzdání webem na Chromeboocích se tak zabezpečením nemusíte příliš znepokojovat.

Zabezpečit Windows je oproti tomu přece jen komplikovanější a pravidelnou údržbu si žádá nejen samotný operační systém, ale také antivirový software, přestože se většinou děje automaticky. Zabudovaný Windows Defender za posledních pár let taky doznal podstatných změn, obezřetnost je přesto na místě.

Personalizace

Windows tradičně nabízejí nepřeberné množství možností přizpůsobení, přičemž se jedná o téma, kterým se Google začal zabývat teprve nedávno. V tomto je favorit jasný.

Životnost

Životnost počítače v zásadě určují nároky Windows a také ochota vývojářů komponentů poskytovat ovladače. A i když hardwarový pokrok je překotný, notebook vám může sloužit roky, klidně i dekády. Google je v případě Chromebooků konkrétnější. V minulosti jejich podporu určoval na pět let, před časem ji o několik měsíců prodloužil. Jak dlouho vám může sloužit konkrétní model, zjistíte snadno v nastavení.

soutez_casestudy

Verdikt

Těžko za vás můžeme určit, která platforma je pro vaše potřeby vhodnější, máme však pro vás návrh. Pokud myslíte, že Chromebook je tou správnou volbou, vezměte si Windows PC, stáhněte si prohlížeč Chrome a zkuste pár dní pracovat pouze v něm. Přeorientovat se na Chromebook bude nepochybně snazší pro ty, kdo se orientují v prostředí Androidu. Férové je také říct, že zatímco Windows skýtají komplexnější uživatelskou zkušenost, Chrome OS je jednodušší a levnější alternativa. Každopádně, přejeme vám správný výběr!

Byl pro vás článek přínosný?