Hlavní navigace

Velký test luxusních ventilátorů - 3. díl

30. 11. 2009

Sdílet

Připravili jsme pro vás test 29 přídavných ventilátorů ve třech velikostech – 92 x 92, 120 x 120 a 140 x 140 mm. Zaměřili jsme se na dražší modely s očekáváním odpovídající kvality, tichým a dlouhým provozem.

Velký test luxusních ventilátorů


Pro chlazení a odvětrávání počítačových skříní se běžně používají ventilátory s rozměry 80 × 80, 92 × 92, 120 × 120 a 140 × 140 mm, pro náš test jsme vybrali několik dražších modelů s rozměry 92 × 92 a více. Rozdíl mezi levnými a dražšími ventilátory je jednoznačně ve zpracování, což se u tohoto typu komponent projevuje zejména v použité technologii ložisek, počtu nebo tvaru lopatek a uchycení celého ventilátoru ke skříni počítače.

Na výběru konkrétního typu ložiska záleží především životnost takového ventilátoru, čím lepší, tím delší životnost. V testu jsme se setkali s několika druhy ložisek, pojmenovaných samotnými výrobci tak, aby se daly výrobky lépe prezentovat koncovému uživateli. Pro méně znalé uživatele je tak namísto jakéhosi nekonkrétního označení ložisek důležitějším parametrem (a především snadněji porovnatelným) údaj o životnosti. Ten se udává v hodinách a u dražších modelů ventilátorů se pohybuje od 30 000 do 150 000 hodin provozu. Samozřejmě je potřeba chápat tyto hodnoty jako čistě marketingový tah, nicméně je to dobrá vypovídací hodnota.

Tvar a počet lopatek ovlivňuje (spolu s rychlostí otáčení) celkový výkon ventilátoru a jeho hlučnost. Obecně platí fakt, že se vyplatí pořídit si ventilátor s většími rozměry a nižšími otáčkami, neboť jeho provoz bude tišší a při zachování stejného nebo dokonce většího výkonu. „Výkon“ u ventilátorů je průtok vzduchu označovaný CFM (Cubic feet per minute), zde platí – čím větší hodnota, tím vyšší výkon. Krásným příkladem nechť srovnání dvou ventilátorů z testu – jeden 92 × 92 mm s rychlostí otáčení 2 000 ot/min a 38,2 CFM, oproti modelu s rozměry 120 × 120, rychlostí otáčení 900 ot/min a 37,4 CFM. Na tohoto jednoduchém srovnání je krásně vidět, že pro dosažení stejného výkonu je u většího ventilátoru potřeba více jak dvakrát nižších otáček, a to znamená nižší hlučnosti.

Když jsme u otáček ventilátorů, v testu jsme se setkali s několika možnostmi regulace otáček. Tou nejhorší je možnost softwarová, tedy plně v roli nastavení základní desky nebo speciálního programu operačního systému. Regulace otáček v BIOSu je nepohodlná a ne vždy funkční, nelze na ní tedy při výběru ventilátoru 100% spoléhat. A regulace pomocí speciálního software má tu nevýhodu, že začne regulovat otáčky až po naběhnutí operačního systému – do té doby mohou ventilátory nepříjemně hučet. Druhým způsobem regulace je PWM (pulse-width modulation), kdy napětí i proud zůstává stejný, liší se pouze šířkou impulsu do motoru. V testu jsme se setkali i s manuálními regulátory plynule měnícími otáčky, u několika modelů jsme viděli i speciální redukce, jejich použití sníží otáčky ventilátorů na předem stanovené hodnoty. Asi nejzajímavějším řešením použitým v testu byla regulace na základě snímače okolní teploty – toto řešení je výhodné při použití například u pevných disků, kdy ventilátor může zvýšit svůj výkon v závislosti na aktuální teplotě pevného disku, čímž může způsobit pokles jeho teploty.

Na celkové hlučnosti ventilátoru se projevuje i způsob uchycení k počítačové skříni. Běžnou výbavou je pevné spojení pomocí šroubů – toto řešení je levné a bohužel nevhodné, neboť vibrace z ventilátoru se přenáší na počítačovou skříň, která pak může nelibě rezonovat. Řešením tohoto problému může být použití gumových úchytů, které rezonanci ventilátoru přenášení v nižší míře než pevné připojení šrouby. Velmi efektním potlačením vibrací způsobených ventilátorem, je uchycení samotné vrtule k tělu ventilátoru na již zmíněných gumových úchytech.

Produkty do testu laskavě zapůjčily společnosti Bostar a Noctua, kterým tímto děkujeme.

Předchozí díly našeho testu:

http://pcworld.cz/hardware/velky-test-luxusnich-ventilatoru-1-dil-8277

http://pcworld.cz/hardware/velky-test-luxusnich-ventilatoru-2-dil-8282

 

Ventilátory 140 × 140 mm


Evercool Ever Green Fan EGF-14

Prvním ze tří modelů s rozměry 140 × 140 mm je Evercool Ever Green Fan EGF-14. Tento ventilátor je určen pro nenáročný provoz, disponuje 600 ot/min a i přesto výborným výkonem (daným především samotnou velikostí). Ovládání rychlosti otáčení je svěřeno pouze softwarovému řešení, uchycení k PC skříni je realizováno pomocí šroubů a i délka kabelu je pouhých 38 cm, nicméně všechny nevýhody přebíjí nízká hlučnost a vysoká výkon.

 Evercool Ever Green Fan EGF-14

 Evercool Ever Green Fan EGF-14



Název: Evercool Ever Green Fan EGF-14
P/N: EGF-14
Rozměry (mm): 140×140×25
Otáčky/min: 600
Hlučnost (dB): < 16
Průtok vzduchu (CFM): 38,6
Ložiska: Ever Lubricate bearing
Udávaná životnost: > 40 000 h
Napájení (V): 12
Konektor: 3pin
Uchycení: Šrouby
Příslušentví: Není
Délka kabelu (cm): 38
Regulace otáček: SW


Hlučnost: 2
Instalace: 3


Cena vč. DPH: 164 Kč
Web: www.evercool.com.tw


 




Evercool Red Scorpion RSF-14

 

Druhý ventilátor Evercool je opakem klidného a nenápadného modelu předchozího. Má agresivní design a barvu, stejně tak i rychlost otáčení a tím pádem i výkon je o dost vyšší. Zvláštností tohoto modelu je možnost uchycení do otvoru 120 × 120 mm, nejvyšší chladící výkon a hlučnost nepřesahující rozumnou úroveň. Oba dva modely Evercool mají garanovanou životnost 40 000 hodin.

Evercool Red Scorpion RSF-14

Evercool Red Scorpion RSF-14



Název: Evercool Red Scorpion RSF-14
P/N: RSF-14
Rozměry (mm): 140×140×40
Otáčky/min: 1 200
Hlučnost (dB): < 22
Průtok vzduchu (CFM): 77,2
Ložiska: Ever Lubricate bearing
Udávaná životnost: > 40 000 h
Napájení (V): 12
Konektor: 3pin + redukce na MOLEX
Uchycení: Šrouby
Příslušentví: Redukce 3pin – MOLEX, redukce 14 > 12 cm uchycení
Délka kabelu (cm): 38
Regulace otáček: SW


Hlučnost: 3
Instalace: 3


Cena vč. DPH: 190 Kč
Web: www.evercool.com.tw



 

Fractal Design FD FAN 140

Vůbec posledním ventilátorem v testu je řazeno dle abecedy a kategorií Fractal Design FD FAN 140. Tento model disponuje 600 ot/min a hlučností o dost nižší než u prvního modelu EGF-14 v této kategorii. Stejně jako u 120 mm modelu se jedná o kvalitní ventilátor, s gumovými úchyty a 50 000 hodinami garantované životnosti. Nejen výbavou a zpracováním, ale i celkovou hlučností jednoznačně překonává EGF-14.

Fractal Design FD FAN 140

Fractal Design FD FAN 140



Název: Fractal Design FD FAN 140
P/N: FD-FAN-140
Rozměry (mm): 140×140×25
Otáčky/min: 600
Hlučnost (dB): 9
Průtok vzduchu (CFM): 38,6
Ložiska: EL-Bearing
Udávaná životnost: 50 000 h
Napájení (V): 12
Konektor: 3pin
Uchycení: Šroub + gumová úchytka
Příslušentví: Gumové uchycení
Délka kabelu (cm): 40
Regulace otáček: SW


Hlučnost: 1
Instalace: 2


Cena vč. DPH: 223 Kč
Web: www.fractal-design.com


 

PC World TOP PRODUKTVítěz testu

Jednoznačného vítěze celého testu nelze určit, všechny testované ventilátory určitě najdou své uplatnění, nicméně i přesto si dovolíme vyzdvihnout jeden model, kterému tímto udělujeme ocenění PCWORLD TOP Produkt.

soutez_casestudy

Oním oceněným produktem se stává ventilátor Noctua NF-S12B. Perfektní zpracování, výbava a hlavně parametry, díky nimž lze získat ventilátor neslyšný s dostatečným výkonem nebo ventilátor výkonný při zachování velmi nízké hladiny hlučnosti. Uživatelé tak mohou ocenit kvalitní ložiska s dlouhou životností nebo speciálně tvarované lopatky ventilátoru. Nic na našem rozhodnutí nezmění ani poměrně vysoká pořizovací cena NF-S12B – zde se totiž rozhodně nevyplatí šetřit a investované prostředky se vám velmi brzo vrátí, minimálně v uživatelském komfortu provozu.

Noctua NF-S12B

Byl pro vás článek přínosný?