Hlavní navigace

Větší výběr pořadů na Netflixu? Řešením v Česku je VPN

17. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Nejen bezpečí, ale i přístup ke geograficky omezeným službám zajistí kvalitní VPN. Občas je dobré vyhnout se těm, které působí, že jsou „zadarmo“.

Ono totiž pokud je něco zdarma, ale přesto vám nabízí službu, pak to znamená, že peníze vydělává jiným způsobem; kromě reklam může primárně jít o prodej vašich dat nebo prohlížecí historie. VPN zdarma proto nejsou zrovna spolehlivá řešení, nehledě na nejasné zabezpečení. České VPN servery jako Surfshark či prémiové VPN oproti tomu nabízí jistotu funkčnosti i dohody se zahraničními servery jako Netflix.

To je také jedna z největších výhod. Mít v České republice přístup ke kompletní knihovně Netflixu, Disney+ a dalších služeb je velmi příjemným bonusem, protože standardní nabídka v ČR je dosti omezená; v USA nabízí Netflix a ostatní služby daleko větší výběr.

Z USA i Česka, z mobilu i PC

Výhody českého VPN serveru se ale projevují i z opačného hlediska – umožňují zákazníkům přistupovat třeba k vysílání České televize i ze zahraničí, například na dovolené.

Pokud pomineme výhody přístupu k regionálně či geograficky omezeným službám, VPN je také inherentně bezpečnější než standardní prohlížení internetu. Obzvláště na veřejných Wi-Fi, často nepříliš bezpečných, VPN lépe kryjí užívání sítě zákazníkem a odstraňuje tak jednu vrstvu rizika. Jak Surfshark zdůrazňuje, VPN jsou v ČR zcela legální a internetoví operátoři s nimi běžně počítají.

Celkově vzato nabízí používání VPN v podstatě jen výhody. I když ne každému se nutně musí vyplatit předplácení VPN, pro časté cestovatele, digitální nomády nebo jen ty, co dbají na bezpečí a soukromí – nebo chtějí větší knihovnu Netflixu a podobně, či přistupovat k regionálně omezeným službám – jde o službu vskutku užitečnou.

Konec konců, to zná asi každý; najdete zajímavé video na YouTube, ale dostanete větičku o tom, že ve vaší zemi není tento obsah dostupný. S VPN se vám nic takového nestane. Systém, zjednodušeně řečeno, funguje tak, že virtuální privátní síť propojí počítače pomocí ověřených digitálních certifikátů, přičemž po autentizaci dojde k zašifrování přenášené komunikace. Tím se mimo jiné i zvyšuje bezpečnost. Jde vlastně o privátní síť sdílenou ve veřejném prostoru.

A jak si VPN zařídit? Je to jednoduché. Vyberete si poskytovatele, který vám nejvíce vyhovuje podmínkami a cenou, vyberete si druh měsíčního předplatného a už jen postupujete podle instrukcí. Používání bývá velice jednoduché, tak, aby ho zvládl každý. VPN může mírně zpomalit rychlost vašeho prohlížeče a celkově internetu, ale spíše zanedbatelně.

CS24

Dobré také je, že nezávisí příliš na přístroji, jaký používáte. VPN jsou dostupné nejen pro PC a notebooky, ale většina poskytovatelů nabízí také řešení pro mobilní telefony, nejčastěji pro Android, tedy na majoritu zařízení, dají se ale sehnat spolehlivé VPN i pro iPhony. To je výhodné hlavně pro cestovatele, kteří jsou zvyklí jezdit spíše na lehko – netahat s sebou velký stroj, ale spíše jen mobil či tablet.

Prozradíme také jednu nenápadnou výhodu, která je často přehlížená, ale obzvláště častým cestovatelům může ušetřit nemalé peníze. Aerolinky či rezervační servery totiž pro leteckou přepravu nabízejí různé ceny, lišící se dle regionu, ze kterého letenku objednáváte; často se řídí podle kupní síly země. Dá se tedy zařídit adresa VPN z jiné země a porovnat s cenou z České republiky – a leckdy lze nakoupit levněji.

Byl pro vás článek přínosný?