Hlavní navigace

Většina sítí není pod kontrolou, ukázal průzkum

5. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © gluke - Fotolia.com
Víte, jaký software se používá ve vaší síti? Společnost Avecto ve svém průzkumu zjistila, že tři ze čtyř profesionálů IT o tom nemají ani ponětí.

Ideální podniková síť je taková, která je zcela homogenní a spravovaná jen omezeným počtem uživatelů. Pokud každý koncový bod používá identický hardware i software, jejich konfigurace je naprosto stejná pro všechny uživatele bez rozdílu a běžní uživatelé nemohou instalovat nový software nebo měnit nastavení operačního systému a stávajícího softwarového vybavení, pak je práce správce mnohem jednodušší. Takto tomu je však jen velmi zřídka.

V reálném světě je naopak velmi pravděpodobné, že se v jedné síti používá různý hardware, i když jde například jen o různé modely notebooků a desktopů od stejného výrobce, a nainstalovaný software se liší podle jednotlivých firemních oddělení či dokonce zaměstnanců. Vůbec největší chaos pak ve firemních sítích nastává v případě, kdy všichni zaměstnanci disponují administrátorskými právy, takže si do svých zařízení stahují a instalují, co se jim zlíbí.

Není pak divu, že 40 % profesionálů IT, kteří se zúčastnili průzkumu společnosti Avecto, se během své praxe muselo minimálně jednou potýkat s malwarem, který se do sítě dostal vinou některého z pracovníků. Více než polovina z nich pak problém vidí právě v plošném udělení administrátorských práv a chápe, že změna této politiky by vedla k odstranění mnoha bezpečnostních rizik.

Dlouhou dobu přitom bylo naprosto běžné, že administrátorskými právy disponovali pouze pracovníci zodpovědní za správu firemní sítě. Jak ale správně poznamenává Paul Kenyon, spoluzakladatel Avecta a jeho COO, problém představuje trend BYOD, tedy používání vlastních zařízení v zaměstnání, a také příliv nové generace zaměstnanců, kteří považují zvýšená práva za samozřejmost. Podle Kenyona navíc firemní administrátoři často udělují zvýšená uživatelská práva, aby rychle vyřešili problém, místo toho, aby se s nimi vypořádali náležitým způsobem.

Byl pro vás článek přínosný?