Hlavní navigace

Video: 3D televize - budoucí hit na trhu spotřební elektroniky

21. 9. 2009

Sdílet

Na konferenci Nokia World v Německu se představovaly nové telefony, Panasonic se chlubí novým fotoaparátem a 3D televize jsou hitem na Veletrhu spotřební elektroniky IFA.

Svět technických pokroků

(video)

 

soutez_casestudy

Výstavu  IFA v Berlíně zahájila firma Sony, která do roku 2010 slíbila dodat 3D obrazovky Bravia, Vaio notebooky a Blu-ray přehrávače. 3D technologie se dnes nezadržitelně valí na masový trh. Stejně jako před pár lety u formátu HD, je zde třeba ještě vyřešit řadu problémů, ale 3D technologie už je na cestě.

Společnost Sony však nebyla jediným příznivcem 3D. Příští rok se dočkáme trojrozměrného obrazu i od firmy Panasonic, která představila svou vizi na 3D plasmě s úhlopříčkou 103".  Filmy, sportovní klání a počítačové hry patří k obsahu, u kterého se 3D obraz bude těšit největší oblibě, a i když se 3D filmy rozmáhají a objevují stále častěji, celkově je takového obsahu stále příliš málo. Naopak konkurenční společnost Sharp prohlásila, že zatím počká, jak se bude 3D obsah dále rozmáhat.

Společnost Panasonic zde vystavila svůj nejnovější digitální fotoaparát, který nedávno uvedla v Japonsku. Model DMC-GF1 je postaven na systémovém standardu Micro Four Thirds, což znamená, že se svým výkonem podobá digitálním zrcadlovkám, ale velikostí spíše kompaktům. Systém Micro Four Thirds umožňuje výměnu objektivů fotoaparátu, ale oproti klasickým zrcadlovkám nevyužívá reflexivní zrcadlo, což přispělo ke zmenšení velikosti. Za objektivem se skrývá 12,1mpx obrazový snímač, který poskytuje Live View náhled a zachycuje snímky. A protože živý náhled simuluje výsledný obraz, je možné měnit nastavení, jako například rychlost závěrky, a vidět, jaký efekt bude mít změna na výsledný snímek, aniž byste ho vyfotili. S fotoaparátem lze pořídit až 60 snímků za sekundu nebo nahrávat 720p HD video ve formátu AVCHD Lite. V Japonsku se začne prodávat 18. září za necelých 90 tisíc jenů, což je v přepočtu asi 18 000Kč.

Nedaleko Berlína ve Stuttgartu proběhla konference Nokia World. Společnost zde představila N97 mini, menší verzi existujícího modelu N97, a také nový model X6. Nová Nokia X6 se v posledním čtvrtletí stane novým králem na trhu hudebních telefonů. Stát bude asi 12 000Kč. Při zakoupení telefonu získá zákazník možnost zdarma stahovat hudbu v rámci služby Nokia Comes with Music, které se v ČR dočkáme začátkem roku 2010. U dalších telefonů už bude služba dostupná jen za příplatek. Zařízení běžící na OS Symbian S60 nabídne 3,2" širokoúhlou obrazovku a 5mpx fotoaparát s dual-LED bleskem. Vestavěná 32GB paměť je zde jedinou možností úschovy dat, protože telefon postrádá slot pro paměťovou kartu.

Dále pro vás máme nachystán stručný přehled událostí a začneme se službou Gmail, která je zpátky na nohou po téměř dvouhodinovém výpadku. Služba byla nedávno nedostupná pro většinu z desítek milionů uživatelů po celém světě a podle oficiálního blogu společnosti za to mohly přetížené servery. Google bude následující dva týdny provádět úpravy a vylepšení, aby se už podobný problém nemusel opakovat.

Americká společnost eBay prodá 65 procent akcií své divize Skype pro internetové telefonování, videokonference a instant messaging za 1,9 miliardy dolarů v hotovosti skupině investorů vedené společností Silver Lake. Dohoda, které by měla být uzavřena v posledním čtvrtletí tohoto roku, vyčíslila cenu Skypu na 55 miliard Kč.

Nyní se přesuňme do Pekingu, kde operátor China Mobile představil smartphony od firem Dell,  Lenovo Mobile a dalších společností používajících jeho mobilní OS. Dell Ophone, s nepotvrzeným označením Mini3i, je 2G mobilní telefon s 3,5" dotykovou obrazovkou. Co se aplikací týče, nabídne telefon předinstalovaného instant messaging klienta, mobilní e-mail a službu pro vyhledávání. Ophone OS je kompatibilní a postavený na Androidu od Googlu. Společnost Dell zatím uvedení telefonu na čínském trhu nepotvrdila. Řekla jen to, že spolu s operátorem China Mobile vyvíjí nový mobilní produkt, kdy budou nová zařízení dostupná, však neoznámila.

Tchajwanská skupina vývojářů předvedla PID, nebo-li osobní internetové zařízení, disponující WiMAX chipsety. Přístroj běží na upravené verzi operačního systému Android od Gogolu a je podobný mobilnímu internetovému zařízení, zkráceně nazvanému MID, od konkurenčního Intelu. Zařízení jsou obdobou smartphonu, neslouží však k telefonování, ale k prohlížení internetu. Dalším rozdílem je to, že PID v sobě místo od Intelu skrývá mikroprocesor od Arm Holdings. Toto PID vyvinul tchajwanský výzkumný institut ITRI, který ho navrhl jako mobilní multimediální zařízení se schopností přehrávat HD videa.

Byl pro vás článek přínosný?