Hlavní navigace

Video: Google Goggles - už žadné psaní, jen vyfoťte a vyhledejte

16. 12. 2009

Sdílet

Google představuje vizuální vyhledávání, změny na Facebooku doprovází smíšené pocity a BenQ představuje novou čtečku e-knih. Vítejte ve Světě technických pokroků!

Svět technických pokroků

 

(video)

 

Google Goggles - vyhledávání pomocí obrázků pro Google Android

Dnes začínáme s velikánem jménem Google, který představil hned několik novinek. Psát dotazy pro vyhledávání na mobilním přístroji může být někdy pěkná otrava, proto minulý týden Google představil řešení - vyhledávací aplikaci Google Goggles pro Android. S touto aplikací vám stačí jen pořídit snímek a ten následně využít pro vyhledávání. Můžete si například vyfotit obal knihy a dohledat o ní další informace nebo zjistit podrobnosti o právě vyfoceném výtvarném díle. Při použití GPS navigace a kompasu vám dokonce stačí jen hledáčkem namířit na místo, o kterém se chcete dozvědět více. Google přiznává, že je projekt teprve v rané fázi, takže nemusí vždy fungovat zcela korektně a zvláště v případě běžných věcí zobrazit požadovaný výsledek. Aplikaci si lze zdarma stáhnout z Android Market.

Google Goggles

 

Vyhledávání v reálném času

Společnost představila i vyhledávání v reálném čase, díky kterému okamžitě vyhledáte čerstvé informace ze sítí jako Twitter, Facebook a aktuální titulky novinových článků a blogů. Celý princip funguje na nepřetržitém monitorování jedné miliardy rychle se měnících webů. Bing od Microsoftu umožňuje vyhledávání v reálném čase od října a stejným směrem se ubírá i vyhledávač Yahoo.

 

Rozšíření služby Street View o 19 památek chráněných organizací UNESCO

Naše poslední novinka od společnosti Gogole se týká rozšíření portfolia služby Street View o 19 památek chráněných organizací UNESCO. Nově si lze prohlédnout archeologická naleziště v italských Pompejích, Stonehenge a zahrady Kew Gardnes ze Spojeného království a Sloup Nejsvětější Trojice v České republice.

Stonehenge ve Street View

 

Acer vstupuje na trh smartphonů

Druhý největší světový výrobce počítačů Acer má v plánu v první polovině příštího roku představit šest nových smartphonů s Google Android. První smartphone od Aceru s tímto OS, Acer Liquid, se začal prodávat minulý týden. Prozatím je zařízení dostupné pouze u asijských operátorů. Přístroj nabídne 3,5" dotykový displej, GPS navigaci a 5MPx fotoaparát. Jako zajímavý bonus nabízí například i aplikaci pro modlení. Uživatelé zodpoví pár otázek, naleznou směr, kde se nachází svatostánek a následně se s telefonem během modlitby třikrát ukloní. Poté jsou odměněni krátkou písničkou. V první polovině příštího roku se můžeme těšit na 20 až 30 smartphonů s Androidem, které postupně uvedou tchajwanské společnosti jako Acer, HTC, Asustek a další.

Nový smartphone Acer Liquid

BenQ představuje novou čtečku elektronických knih

Na Tchajwanu ještě zůstaneme a podíváme se na novou e-čtečku od BenQ, která byla k vidění na výstavě IT Month. Čtečka je vybavena 6" dotykovou obrazovkou a kromě zobrazování e-knih přehrává i hudbu. Jedná se o tenké a lehké zařízení srovnatelné se čtečkou Kindle od Amazonu. Stahování hudby a elektronických knih je umožňováno skrze mobilní 3G sítě a Wi-Fi. Na rozdíl od čteček s barevnými displeji přichází nReader od BenQ pouze s odstíny černé a šedé a nabízí rozlišení 800x600. Na Tchajwanu a v Číně bude dostupný od Ledna v přepočtu za necelých 5 000 Kč.

Čtečka elektronických knih BenQ nReader


Cisco Systems: Sítě se za pět let stanou klíčovým komponentem IT a komunikací

Firma Cisco Systems pořádala nedávno svou již tradiční konferenci Financial Analyst Conference, na které prohlásila, že by se za pět let mohly sítě stát klíčovým komponentem celého odvětví IT a komunikací. A ne náhodou CEO společnosti John Chambers prohlásil, že pro Cisco je to možnost stát se na tomto trhu absolutní jedničkou. Dodal také, že smartphonů od jeho společnosti se nedočkáme. Okomentoval to slovy, že nemá smysl vstupovat na trh, na kterém Cisco nemá reálnou šanci obsadit 1. nebo 2. příčku. Hlavní záměry pro příští rok se týkají
oblasti videí, spolupráce a virtualizace, spolu s budováním blade-server platformy na architektuře Unified Computing System.

 

Současná situace na trhu počítačů

Tchajwanský Acer se vůbec poprvé dostal na druhé místo a vytlačil tak Dell na místo třetí. S téměř 80 miliony prodaných kusů ve třetím čtvrtletí náleží Aceru asi 13,5 procent trhu, zatímco Dellu 12,9 procent. Společnosti HP už třinácté čtvrtletí patří první příčka a s ní spojené pokrytí 20ti procent všech pohledávek.

 

Změny na Facebooku doprovází smíšené pocity

Minule jsme vás informovali o změnách v nastavení soukromí na Facebooku, které již s různým ohlasem nabraly svou platnost. Například Ari Schwartz, ředitel akciové společnosti CDT řekl, že dát lidem možnost regulovat, kdo uvidí jejich příspěvky, je dobrá věc, ale zároveň nové základní nastavení odhaluje mnohem více informací široké veřejnosti.

 

Ekologické LED žárovky od Panasonicu šetří vaši kapsu

Zatímco představitelé světových velmocí v Kodani diskutovali nad klimatickými změnami, ve více než 8 000 km vzdáleném Tokiu se konal každoroční veletrh Eco Style Fair, který podle očekávání přitáhl 180 000 návštěvníků. Firma Panasonic zde vystavovala své LED žárovky, které nedávno začala prodávat. Podle společnosti tato 6,9W LED žárovka poskytne stejnou službu, jako rozžhavená klasická 60W žárovka a každoročně vám na účtu za elektřinu ušetří v přepočtu 400 Kč. Rovněž jsme viděli hybridní kabeláž, domácí kogenerační systém na palivové články a 1,5kWh lithium-iontovou bateriovou jednotku. Ekologická technologie jako rozmáhající se průmyslové odvětví pomáhá spotřebitelům a podnikům snížit produkci škodlivého CO2 a ušetřit finanční prostředky.

LED žárovky od Panasonicu

 

soutez_casestudy

iMusic Karaoke Dock - zpívejte po boku svých oblíbených hvězd

Na výstavě Inno Design Tech Expo konané v Hong Kongu byl kromě jiných produktů k vidění iMusic Karaoke Dock, který vám umožní po zapojení iPhonu nebo iPodu Touch připojit dva mikrofony a zpívat po boku svých oblíbených hvězd. Podle společnosti iMusicTech, která zařízení vyrobila, lze mimo jiné odstranit vokály, vyhledávat písničky pobroukáváním úvodních slov textu a dokonce za své pěvecké výkony obdržet hodnocení. O dostupnosti ani ceně tohoto přístroje se prozatím nic neví.

Byl pro vás článek přínosný?