Hlavní navigace

Video: Jak to vypadá na hackerském srazu?

11. 8. 2009

Sdílet

V Las Vegas se sešli hackeři, nový telefon od T-Mobilu dopadl na trh z nebes a japonské dívky ochlazují zemi. Tohle a mnohem více z uplynulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

(video)

Hlásíme se vám z Charles River Esplanade a začínáme na hackerské konferenci Defcon v Las Vegas, kde měli návštěvníci výstavy stejný úkol jako každý rok - hacknout odznak Defconu. Tyto elektronické odznaky mají v podstatě dvojí smysl. Jde o to, mít pro Defcon unikátní odznaky, na jiných konferencích totiž elektronické odznaky neuvidíte, většinou jsou z papíru nebo z plastu.

soutez_casestudy

Tohle je už počtvrté, co odznaky navrhoval Joe Grand. Jakmile hackeři dostanou odznak do ruky, mají jeden víkend, na to aby jej jedinečným způsobem modifikovali a využili přitom všech jeho komponentů. Letošní vítěz soutěže odznak hacknul pro řízení této kšiltovky. Čepice má na sobě 11 řad LED diod, které blikají na frekvenci 60Hz - ta se využívá v systémech, které automaticky rozpoznávají obličeje. Nasazená čepice tak může fotoaparát zmást a učinit rozpoznání obtížnějším, nebo mu v něm zcela zamezit.

Velké chyby se na výstavě dopustili skuteční kriminálníci, když zde podstrčili falešný bankomat. Návštěvníci si všimli, že bankomat v Riviera Hotel, který je hostitelem této každoroční události, nevypadá věrohodně. Bankomat sice vypadal, že je v provozu, ale po vložení kreditní karty přístroj pouze naskenoval informace o kartě a zaznamenal vložený PIN kód. O všem však byli informováni strážci zákona a přístroj byl odstraněn.

Výkonný ředitel Googlu Eric Schmidt oznámil, že odstoupí ze správní rady společnosti Apple. Zpráva přichází jen tři měsíce poté, co americká Federální obchodní komise prověřovala, jestli společnosti nepoškozují hospodářskou soutěž
tím, že mají dva společné členy správní rady: Schmidta a bývalého ředitele Genentechu, Arthura Levinsona. Schmidt je ve vedení společnosti Apple od srpna roku 2006, přičemž obě společnosti vyvíjejí webové prohlížeče i další software. V červenci však Google oznámil, že pracuje na operačním systému, takže by si tyto dvě společnosti přímo konkurovaly.

Minulý týden jsme tu měli prototyp elektromobilu od firmy Nissan a tento týden společnost představila výrobní verzi nazvanou Nissan Leaf. Jde o pětimístný rodinný vůz s dojezdem přes 160 kilometrů a maximální rychlostí kolem 140 kilometrů za hodinu. Při zapojení do klasické zásuvky se baterie plně nabije v Evropě asi za 8 hodin, v Japonsku a USA v zásuvkách s nižším napětím za 16 hodin.

T-Mobile spustil svůj nový mobilní telefon myTouch 3G na trh doslova z nebes. Stovka parašutistů přistála ve středu v různých částech San Francisca a záběry, které právě vidíte, jsou z Justin Herman Plaza poblíž pobřeží. Jakmile parašutisté dopadli na zem, dali zaměstnanci T-Mobilu prvním 50 lidem u pobočky tohoto operátora telefon zdarma. Nový myTouch 3G je dotykový telefon s Androidem, který nabízí 3,2Mpx fotoaparát, GPS navigaci, Wi-Fi, Bluetooth a jeho baterie vydrží telefonát o délce 7 hodin. V USA se nyní prodává v přepočtu za 4 000Kč.

Nabíjení je nyní s novou solární nabíječkou Eneloop od společnosti Sanyo zase o něco snazší. Solární panely tvoří spolu s lithium-iontovým bateriovým modulem systém, který lze používat pro nabíjení přístrojů přes USB. Baterie je zde potřeba k uchování získané energie, protože panely neprodukují dostatek stálé elektrické energie k napájení zařízení. Jeden panel zcela nabije baterii za 3 dny, avšak už po hodině je zařízení schopné zabezpečit telefonát z mobilního telefonu o délce 20 až 40 minut, záleží na velikosti panelu. Panely se na japonském trhu objeví 10. srpna. Jeden panel bude stát v přepočtu asi 2 000Kč a model o velikosti dvou panelů asi 3 000Kč. Uvedení na zámořský trh zatím nebylo stanoveno.

Fotoaparáty zvládají mnohé funkce zcela samostatně, avšak až dosud bylo potřeba zaostřit a zmáčknout spoušť. S novým automatickým fotografováním Party-shot od Sony je složité focení sebe samotného dávnou minulostí. Na malé základně je umístěn fotoaparát Sony Cybershot, který se otáčí, naklání a za pomoci softwaru rozpoznávajícího obličeje sleduje přítomné. Odtud také fotoaparát sám přibližuje, zaostřuje a následně fotí. Ze čtvrtečního předvádění nakonec vzešly různé výsledky. Party-shot se bude v Japonsku prodávat od 4. září v přepočtu asi za 3 500Kč.

V sobotu se díky malé pomoci dívek z Akihabary ochladila tokijská elektrotechnická čtvrť. Každoroční festival Uchimizu přitahuje dívky z takzvaných místních "maid cafe", neboli kaváren, kde obsluhují mladé Japonky v kostýmech. Uchimizu je kropení vodou, většinou kolem domů, kterým se udržuje během léta nižší teplota a v Akihabaře se touto každoroční událostí snaží snížit teplotu o 2 stupně. S ohledem na životní prostředí tento rok festival vyzýval účastníky, aby přinesli místo čerstvé vody z kohoutku vodu recyklovanou.

Popová senzace Taylor Shift propůjčila své tělo společnosti Activision pro připravovanou videohru Band Hero. Tvůrci hry naskenovali její obličej pomocí laseru a pořídili stovky fotografií. Popová hvězda si oblékla i oblek snímající pohyb, aby mohli tvůrci pro hru udělat co nejpřesnější kopii jejího těla.

Byl pro vás článek přínosný?