Hlavní navigace

Video: Jak Steve Ballmer představil světu nová Windows 7

28. 10. 2009

Sdílet

Windows 7 jsou na trhu, v Tokyu se konal autosalon Motor Show a Google mapuje svět pomocí tříkolek. Vítejte ve Světě technických pokroků!

Svět technických pokroků

(video)

 

Nový operační systém Windows 7 je na trhu

Ve čtvrtek 22. října Steve Ballmer uvedl na trh zbrusu nový OS Windows 7. Na akci byla i možnost vyzkoušet si různé vlastnosti tohoto nového operačního systému, a to na několika typech zařízení. Například na tabletech se předvádělo dotykové rozhraní a k vidění byly i vysoce výkonné grafické stroje. Celkem je Windows 7 k dispozici ve čtyřech verzích: Starter, Home Premium, Professional a Ultimate, jejichž cena se pohybuje zhruba od 2 400Kč do 7 300Kč. A pokud jste si koupili PC po 26. červnu 2009, máte nárok na bezplatný upgrade na Windows 7, dostupnost a doba dodání se však liší, takže se obraťte na svého dodavatele.

win-7-launch

 

Nejzajímavější novinky z autosalonu Tokyo Motor Show 2009

Minulý týden se otevřely dveře autosalonu Tokyo Motor Show, takže se podíváme, co je nového ve světě automobilů. Mezi novinky patří například Nissan Land Glider - jednosedadlové elektrické vozidlo určené pro jízdu po městě. Při zatáčení se naklání jako motocykl a má přepychově vybavenou palubovku. Celou její délku zaujímá LCD panel a obklopuje tak další obrazovku ve středu určenou pro navigaci.

nissan_land_glider

A neméně luxusní přístrojovou desku má i nové Mitsubishi PX-MiEV. Tento hybridní vůz obklopuje řidiče informacemi na LCD obrazovkách a uprostřed dokonce nabízí displej určený pro obveselení posádky.

mitsubishi-px-miev

Největší LCD však nabídne malá dodávka Daihatsu Deca Deca. V zadní části má totiž 35" LCD. Firma doufá, že by mohla zaujmout vášnivé fotografy, kterým by se hodil jak stůl, tak i možnost prohlížet si vyfocené fotografie na velké obrazovce.

Daihatsu-Deca-Deca

Jistě to znáte z počítačových her, ale co takhle ovládat auto joystickem i ve skutečnosti? A právě u konceptu elektromobilu Toyota FT-EV II je klasický volant nahrazen dvojící joysticků. Řízení, brzdění i přidávání plynu je ovládáno rukou, takže nejsou třeba žádné pedály.

toyota-ft-ev-II

A po premiéře z minulého roku se na autosalon vrátilo i vozítko Toyota i-Real, také s dvojicí joysticků.

toyota-ireal

Ale pravděpodobně tím nejvyspělejším vozítkem ze všech bylo mobilní zařízení Honda U3-X. Tohle zařízení je ovládáno pouze prostým nakláněním do požadovaného směru jízdy. Ve vozítku je detektor sklonu, který vnímá pohyby vrchní části těla a reaguje na ně jízdou vpřed, dozadu, stranou nebo otáčením.

Honda-U3-X

 

Twitter není na prodej

Už to bude nějakou dobu, co se naposled šířily nové zvěsti o prodeji Twitteru. Ten se však prodávat nebude, řekl jeden ze spoluzakladatelů Biz Stone při příležitosti spuštění nové mobilní sítě v Japonsku. Vědomosti získané ze spuštění mobilní Twitter sítě v Japonsku má společnost v plánu do budoucna uplatnit po celém světě.

twitter-stone

 

Google mapuje autem nepřístupná místa na tříkolce

Google odvedl při fotografování měst pro Street View dobrou, i když kontroverzní práci, ale dostal se jen na autem přístupná místa. To je však minulost. Dnes jsou k dispozici Google tříkolky. Legoland v Kalifornii, Státní univerzita v San Diegu, molo v Santa Monice nebo cyklostezka v Montery Bay. To Všechno bylo nafoceno a Google postupně shromažďuje návrhy na další místa v USA, které přijímá až do 28. října.

google_trike

 

Nebezpečné baterie jsou již minulostí

Od problémů se vznícením lithium-iontových baterií před pár lety se vědci snaží učinit baterie bezpečnějšími. A badatelům z Tchaj-wanu se to právě podařilo. Vyvinuli nový polymer, který výrazně snižuje riziko vznícení při poškození lithium-iontové baterie. Polymer, nazvaný STOBA, vyvinul Industrial Technology Research Institute a jeho cílem je předejít přehřívání baterií. Nový materiál by měl cenu baterií zvýšit jen zhruba o tři procenta.

 

3D displej pozorovatelný ze všech úhlů

CS24

Společnost Sony představila nový 3D displej, který je bez speciálních brýlí pozorovatelný ze všech úhlů. Ačkoliv na tomhle videu úplný 3D efekt viditelný není, ve skutečnosti se zobrazovaný obraz jeví opravdu plasticky a lze jej pozorovat z jakéhokoliv úhlu. Všechny objekty zobrazované na displeji byly vytvořeny ve 3D za pomoci počítače nebo v klidu nafoceny ze všech stran. Existují tedy 360° data, jejichž výsledkem je obraz viditelný ze všech stran a možnost volného pohybu kolem displeje. Displej prozatím nabízí rozlišení 96 x 128 pixelů, což dojem opravdu kvalitního obrazu nevzbuzuje, ale opak je pravdou, obraz je velmi dobrý. S uvedením přístroje na trh se zatím nepočítá.

sony_3D_display

Byl pro vás článek přínosný?