Hlavní navigace

Vrtulník ovládaný iPhonem aneb to nejlepší z CESu 2010 - 1. díl

12. 1. 2010

Sdílet

Project Natal na trhu již letos před Vánocemi, supertenký televizor Samsung, 27 nových procesorů Intel Core i, notebook skrývající tablet PC a mnoho dalšího.

Svět technických pokroků - 1. týden

 

(video)

 


Samsung: supertenká TV a e-čtečky

Začínáme s novinkami společnosti Samsung. Ta představila několik nových produktů včetně domácího zábavního 3D systému, LED televizorů s obrazovkou o tloušťce tužky a e-čteček. Zmíněné novinky doplnil vlastní obchod s aplikacemi, který bude nabízet hry, filmy a software pro širokou škálu zařízení čítající televizory, přehrávače Blu-ray disků i mobilní telefony. Ve středu Samsung ukázal světu svůj nejtenčí LED televizor - model LED9000, jehož tloušťka dosahuje jen 7,6 mm. Společnost předpovídá, že v roce 2010 prodá 10 milionů LED televizorů. Samsung chce vstoupit i na trh s e-čtečkami, představil proto nová zařízení s dotykovými displeji, na které můžete díky stylusu psát. Model označený E6 je vybaven 6" obrazovkou, zatímco model E101 obrazovkou 10". O možnost psát poznámky vlastní rukou se na principu elektromagnetické rezonance stará EMR stylus. Nepůjde však o levnou záležitost, model E6 bude stát v přepočtu 7 000 Kč.

Supertenký televizor Samsung LED9000

Microsoft:  tablet PC a Project Natal již letos o Vánocích

Microsoft se již tradičně zhostil úvodního slova veletrhu a i když jej pronesl Steve Ballmer, žádné velké novinky neprozradil. Většina z nich byla ponechána Robbiemu Bachovi, který oznámil dostupnost Projectu Natal. Project Natal je herní systém umožňující ovládání her jen pohybem těla a představen byl minulý rok na herním veletrhu E3. I když Ballmer představil tři nové tablet PC, žádný z nich nebyl Courier, na kterém prý Microsoft pracuje a který řada lidí na CES očekávala.

Robbie Bach oznamuje dostup Projectu Natal

 

Sony: 3D kam se podíváš, Bloggie a Dash

Stánek společnosti Sony se nesl ve 3D duchu. K vidění byly 3D hry, filmy i OLED obrazovka. Prototyp OLED televizoru je letmou ukázkou budoucnosti televizorů, o jeho dostupnosti jsme se ale bohužel nic nedozvěděli. Sony uvede své první 3D TV, postavené na technologii LCD, v průběhu roku, prototyp byl však představen již na konferenci tady na CESu. Pro bloggery a vášnivé uživatele sociálních sítí přichází Sony Bloggie - HD MP4 videokamera umožňující rychlý upload požadovaného obsahu na internet. K dispozici jsou tři modely v cenovém rozmezí 3 000-3 600 Kč. Další novinkou je Dash, neboli "osobní prohlížeč aplikací", pro který v současné době existuje přes 1 000 aplikací. Informace získává z internetu a je určen převážně pro domácí použití. Na trhu se objeví letos v dubnu v přepočtu za zhruba 3 600 Kč.

Sony Dash

Intel: 27 nových přírůstků do rodiny Core i

Ve čtvrtek Intel oficiálně uvedl své mikročipy příští generace - kolem 27 nových příslušníků rodiny Core i. Nové mikročipy označené Core i3 jsou určeny pro systémy nižších tříd, Core i5 pro systémy střední třídy a Core i7 pro nejvýkonnější systémy vyhledávané opravdovými nadšenci a hráči. Mezi novými procesory najdete dual-core laptop čipy běžící na frekvenci od 1,06 GHz do 2,66 GHz a desktopové čipy běžící na frekvenci od 2,93 GHz do 3,46 GHz. Svým výkonem by měly být až 2x rychlejší než ty předešlé. Americká fotbalistka Mia Hamm představila nový Core Performance fitness přístroj vybavený mikroprocesorem od Intelu.

Stánek Intelu na veletrhu CES 2010

Dočká se mobilní televize letos rozmachu i v USA?

Zatímco v Japonsku je mobilní televize běžnou záležitostí, v USA se s ní setkáte jen zřídka. To by se však letos mohlo změnit. Jedny z prvních přístrojů přijímajících bezplatné lokální mobilní televizní vysílání byly představeny právě na CESu. Zmíněná zařízení, jako tento DVD přehrávač LG, jsou kompatibilní se standardem digitálního vysílání ATSC-M. Na několika místech byl již spuštěn zkušební provoz a pokrytí se bude i nadále rozrůstat. Dle příznivců této technologie její hlavní výhoda oproti dostupným službám streamujícím video pro mobilní telefony spočívá v původu signálu, který vysílají lokální vysílače, takže je zadarmo.


Lenovo: Notebook a tablet PC v jednom

Firma Lenovo nás zaujala notebookem, který lze rozdělit na dva. Idepad U1 sice vypadá jako běžný notebookem s OS Windows, z jeho obrazovky se však po odpojení stává tablet PC. Displejová část počítače je vybavena vlastním procesorem, baterií a Linuxem, který umožňuje spouštět multimediální aplikace. Na trhu se by se měl počítač objevit v druhé polovině letošního roku. Cena zatím není známa, ale díky zmíněným vlastnostem lze očekávat, že bude řádově vyšší než cena klasických notebooků.

Lenovo představuje notebook a tablet PC v jednom

Parrot: AR Drone - ovládněte vrtulník iPhonem

Nakonec tu máme jednu z nejskvělejších hraček, co jsme na CES viděli. Nese název AR Drone a je to vrtulník, který kombinuje virtuální a skutečný svět a přes Wi-Fi jej lze ovládat zařízeními iPhone nebo iPod Touch. Celkem je vybaven čtyřmi vrtulemi, které umožňují pohyb ve všech směrech a využívají zabudovaného akcelerometru k ovládání pouhým nakláněním iPhonu do požadovaného směru letu. Hračka byla ve vývoji čtyři roky a je vybavena dvěmi zabudovanými kamerami - jednou vepředu, druhou vzadu, které video záznam v reálném čase přenáší do iPhonu. Pro vrtulník jsou k dispozici dvě hry v rozšířené realitě, v první z nich je vaším úkolem sestřelit virtuální tryskáč. Rozšířená realita spočívá v doplnění virtuálních prvků do skutečného pohledu na svět. V módu pro jednoho hráče můžete hrát proti počítači, v módu pro dva hráče pak proti kamarádovi, který ovládá svou vlastní helikoptéru. AR Drone má na palubě vlastní počítač vybavený mikroprocesorem ARM926 a Linuxem. Rovněž je vybaven akcelerometrem, dvěma gyroskopy a ultrazvukovým výškoměrem. Francouzská společnost Parrot jej začne prodávat již letos, cena však zůstává tajemstvím.

CS24

AR Drone - vrtulník ovládaný naklápěním iPhonu

Tohle samozřejmě není z CESu všechno, příští týden se můžete těšit na pokračování.

Byl pro vás článek přínosný?