Hlavní navigace

Víte, jak a zda vůbec aktualizovat BIOS na svém počítači? - 2.díl

15. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
BIOS aktualizujte jen v případě, kdy k tomu máte skutečně pádný a konkrétní důvod!

Předcházející díl

 

Nějaký, byť jen drobný čip BIOSu najdete uvnitř každého počítače. Nachází se na základní desce a po stisku tlačítka napájení je to on, který v podstatě oživuje celou počítačovou sestavu. Zkratka BIOS je odvozena z počátečních slov Basic Input and Output System, a jak bylo řečeno, BIOS oživuje počítač tím, že provádí inicializaci hardwaru počítače, jako je třeba CPU, GPU nebo čipová sada základní desky. Jako ostatně každý software (firmware) se dá aktualizovat. Je to však vůbec nutné?

Je upgrade BIOSU třeba?

Někteří uživatelé provádí pravidelně kontrolu aktualizace a následnou aktualizaci UEFI jen proto, aby měli tu nejaktuálnější verzi. Tento postup je však ve své podstatě velmi riskantní, protože jakákoliv chyba během aktualizace firmwaru může poškodit základní desku stejně jako provedení vlastní aktualizace v smartphonu s operačním systémem Android může nenávratně poškodit tento mobilní telefon. Proto je nejlepší, pokud firmware UEFI aktualizujete skutečně jen tehdy, pokud aktualizace obsahuje takovou funkci, kterou nezbytně potřebujete.

Jinak řečeno budete s největší pravděpodobností stát o aktualizace BIOSu zejména tehdy, když si pořídíte čip nebo základní desku, která je na trhu jako čerstvá novinka. Tak například během prvního týdne, v němž se v rukou testerů ocitly první nové procesory Ryzen od firmy AMD, bylo vydáno několik aktualizací BIOSu základních desek, přičemž každá tato aktualizace přinášela vylepšení výkonu a stability systému. Určitě počítejte s tím, že vydávání dalších aktualizací bude pokračovat, protože firma AMD začne urychleně záplatovat chyby Ryzenu objevené testery i uživateli.

Informace o verzi BIOSu v programu Systémové informace

Přípravné operace na upgrade BIOSu

Ještě předtím, než se pustíte do aktualizace BIOSu, se pečlivě ujistěte, že skutečně instalujete novou verzi . Verzi BIOSu nejsnáze zjistíte v programu Systémové informace, kterou spustíte zadáním výrazu msinfo do panelu pro vyhledávání ve Windows. V okně aplikace pak v jeho pravé části uvidíte verzi BIOSu aktuálně používanou vaším počítačem. Nachází se v poli hned pod údajem týkajícím se rychlosti procesoru. Zde si poznačte číslo verze a datum vydání BIOSu, poté je porovnejte s nejnovější verzí dostupnou na internetových stránkách výrobce vaší základní desky na stránce věnované vaší základní desce.

 

Pokračování

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?