Hlavní navigace

Víte, jak na problémy s dvojitým NATem? - 6.díl

25. 5. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ukážeme vám, jak vyřešit konflikt mezi vaším routerem (směrovačem) a bránou zajišťujícím připojení do Internetu.

 

Předcházející díl

 

Máte-li v počítačové síti více zařízení, která poskytují službu překladu síťových adres (NAT), pak si toho možná ani nevšimnete. Jiným uživatelům může tato konfigurace v síti způsobovat různé problémy, jako je nefunkčnost určitých aplikací, služeb, popřípadě jim způsobuje různé další problémy. V každém případě se doporučuje tento stav řešit.

Další řešení problému s dvojitým NATem

Pokud internetová brána vašeho poskytovatele připojení k Internetu žádnou možnost přepnutí do režimu bridge nenabízí, pak zvažte, zda by nestálo umístit váš router do DMZ (demilitarizované zóny) internetové brány. Pokud má internetová brána k dispozici DMZ, pak z principu umožní routeru přímé připojení do Internetu, přičemž obchází službu NAT, firewall i službu DHCP internetové brány, takže zařízení ve vaší místní síti dostávají všechny potřebné parametry přímo od vašeho routeru.

Abyste mohli použít DMZ, je třeba, abyste se přihlásili do webového rozhraní internetové brány, zde vyhledali nastavení pro DMZ a sem zadali privátní IP adresu přiřazenou vašemu routeru. Dále byste měli být schopni zjistit, zda zde můžete vytvořit rezervaci pro váš router, aby internetová brána vašemu routeru přiřazovala vždy stejnou IP adresu. Pokud internetová brána nepodporuje vytváření rezervací IP adres, pak je třeba, abyste se přihlásili do webového rozhraní routeru a nastavili mu ručně statickou IP adresu (stejnou, jakou jste použili při konfiguraci DMZ na internetové bráně) pro rozhraní WAN (Wide Area Network, tj. pro Internet).

Naše internetová brána umožňuje v nastavení firewallu konfigurovat DMZ, což je naprosto typická volba u většiny internetových bran.

CS24

Další možnost, jak se vyhnout problému se dvojitým NATem při použití internetové brány vašeho poskytovatele připojení k Internetu v kombinaci s vaším routerem spočívá v připojení kabelu Ethernet vedoucího od internetové brány do jednoho z portů LAN vašeho routeru (a nikoliv do portu WAN (internet)). Tímto způsobem se z vašeho routeru stane switch (přepínač), a všechny počítače připojené přes tento router (drátově i bezdrátově) budou používat službu NAT, firewall i službu DHCP internetové brány od vašeho poskytovatele připojení k Internetu. Toto řešení je výhodné v případě, kdy používáte router k tomu, abyste získali lepší bezdrátové připojení , popřípadě kvůli tomu, že potřebujete více portů Ethernet. Pokud si však na druhou stranu myslíte, že váš router disponuje lepším řešením pro port forwarding nebo má například lepší službu QoS, pak vám toto řešení samozřejmě nepomůže a nebude tedy ničím pro vás.

 

Byl pro vás článek přínosný?